Bosna i Hercegovina     | 12.02.2018. 11:03 |

Koncesije ponovo posvađale poslanike u Narodnoj skupštini RS-a

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 12. februara (FENA) – Redovna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (RS) nastavljena je danas raspravom o Prijedlogu zakona o prestanku važenja Zakona o naknadama za korišćenje prirodnih resursa u svrhu proizvodnje električne energije po hitnom postupku.

I ova tačka izazvala je reakcije opozicije, koja smatra da je vlast u proteklom periodu napravila više propusta u primjeni zakona koji reguliše ovu oblast, kao i da su sredstva od koncesione naknade trebala da budu mnogo veća. U SNSD-u smatraju da će zakon omogućiti da se dodatno uredi sektor koncesija.

Zakon o naknadama za korišćenje prirodnih resursa u svrhu proizvodnje električne energije prestaje da važi jer su usvojene izmjene i dopune Zakona o koncesijama po hitnom postupku.

Sastavni dio Zakona o koncesijama, koji je usvojen u prvom dijelu sjednice Skupštine RS-a, postala su i dva amandmana Kluba poslanika SNSD-a i Kluba poslanika Socijalističke partije kojima se definiše trošenje sredstava po osnovu koncesione naknade od strane jedinica lokalne samouprave, te stvara obaveza ministarstvima da pravilnikom urede pitanje raspodjele koncesione naknade za korištenje u slučaju kada se koncesiona djelatnost obavlja na teritoriji više općina.

Parlament će u nastavku zasjedanja razmatrati odluke o zaduženjima za autoput Banja Luka-Doboj i restrukturiranje "Željeznica Republike Srpske“, koje su predložene po hitnom postupku.

Opozicionari tvrde da će te odluke, kao i ona o iznosu garancija koje RS može izdati u ovoj godini, potencijalno opteretiti taj bh. entitet za još oko milijardu KM. Stoga su u prvom dijelu sjednice, prošle sedmice, tražili da se te, kako kažu, štetne i neprihvatljive odluke povuku, što nije prihvaćeno.

Iz SNSD-a tvrde da ne stoje optužbe opozicije i da podržavaju odluke koje će dovesti do privrednog razvoja u RS-u.

Na dnevnom redu zasjedanja NSRS-a su i prijedlozi zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju, gasu, stranim ulaganjima, banjama, hemikalijama te nacrti zakona o zaštiti žrtava ratne torture, te oduzimanju imovine koja je proistekla izvršenjem krivičnog djela...

Poslanici su tokom prvog djela rada prošle sedmice usvojili svega dva zakona, izmjene i dopune zakona o upravljanju otpadom i o koncesijama, oba po hitnom postupku.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo