Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Ekonomija     | 12.02.2018. 12:25 |

SSOOiO KS: Aktuelno rukovodstvo Sindikata zloupotrebljava položaj

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. februara (FENA) - Samostalni Sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja (SSOOiO) Kantona Sarajevo saopćio je da su informacije i dokumenti koje su jučer objavljeni u medijima jasan dokaz da „aktuelno rukovodstvo Saveza samostalnih sindikata BiH zloupotrebljava položaj te da bi ostanak Ismeta Bajramovića i Selvedina Šatorovića na čelu SSS BiH bio konačna propast sindikalnog pokreta“. 

-Informacije koje su objavljene da „aristokratski dvojac“ na čelu Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović i Selvedin Šatorović je u 2015. godini spiskao 12.000 maraka na putne troškove, čak 13.000 KM na telefon, a u isto vrijeme nisu plaćali uposlenicima Sindikata plaću i topli obrok na šta su zakonom obavezni, su pokazatelj kriminala i korupcije. To su samo neke od stavki zbog kojih je Nadzorni odbor SSS BiH u martu 2016. godine tražio da se odbije finansijski izvještaj SSS BiH za 2015. godinu  - navodi se u saopćenju.

SSOOiO Kantona Sarajevo ističe da su Šatorović i Bajramović u istoj godini kršili zakone i kolektivni ugovor prema svojim uposlenicima, jer nisu, kako se navodi, isplatili plaću i topli obrok za šest mjeseci.

-Također, radnicima koji su ostvarili pravo na penziju nisu isplatili otpremninu u skladu sa zakonom. Dok su trajali pregovori o novom Zakonu o radu FBiH, vrh Sindikata je kršio postojeće zakone i prava svojih radnika, što je nezapamćeni apsurd. Uz to, pregovori o novom rješenju su odgađani zbog putovanja sindikalnih rukovodilaca. Mediji su objavili jasne dokaze šokantnih zloupotreba na koje već godinama upozoravamo – ističe se u saopćenju Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo te pozivaju svi radnici i sindikati da spriječe izbor Šatorovića na čelo SSS BiH, jer bi to bio „kraj sindikalnog pokreta u BiH“.  

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Šatorović predsjednik SSSBiH i naredne četiri godine

Šatorović: Sindikati ne odustaju od usvajanja zakona po kojem će minimalna plata biti 1.000 KM

SSSBiH - Neprihvatljivo da minimalna plata bude 543 KM

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'