Bosna i Hercegovina     | 12.02.2018. 14:54 |

Vlada HNK smatra da nije bilo razloga za pokretanje generalnog štrajka ljekara

FENA Saopćenje

MOSTAR, 12. februara (FENA) - Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona saopćila je da je ispoštovala sve potrebne procedure i u dobroj vjeri najavila proces pregovaranja sa sindikatima djelatnika zaposlenih u zdravstvu te stoga smatra kako nije bilo razloga za pokretanje generalnog štrajka niti je on utemeljen na zakonu, što je danas potvrdio i Općinski sud u Mostaru, saopćeno je iz te vlade.

"Vlada je napravila sve potrebne predradnje koje su sadržane u Zakonu o radu kako bi proces pregovaranja mogao otpočeti 26. februara. O svemu poduzetom obavijestila je i predstavnike sindikata, koji su prihvatili navedeni termin, te nastavila aktivnosti na pripremama za pregovore. Sindikat liječnika i stomatologa je, unatoč činjenici da je prvobitno prihvatio 26. februara kao datum početka pregovora, naknadno promijenio odluku i stupio u štrajk", stoji u saopćenju.

Iz Vlade su naveli da su čvrsto opredijeljeni za dijalog kao jedini način dolaska do rješenja prihvatljivih za sve strane, te pozvali Sindikat doktora medicine i stomatologije HNK da, zajedno s ostalim dionicima zdravstvenog sistema, 26. februara otvore pregovarački proces.

Vlada HNK, predsjednik Vlade Nevenko Herceg i resorni ministar Goran Opsenica ponovno su istaknuli kako razumiju zahtjeve sindikata te da će učinit sve, što je u realnim okvirima moguće, kako bi se popravio njihov materijalni položaj, navodi se u saopćenju.

Inače, doktori medicine i stomatologije Hercegovačko-neretvanskog kantona stupili su u ponedjeljak u generalni štrajk.

Od kantonalne Vlade traže potpisivanje zasebnog kolektivnog ugovora za doktore medicine i stomatologije, kao što je to urađeno u drugim kantonima. Također, traže povećanje satnice s trenutne 2 marke na 2,6 maraka te povećanje koeficijenata za 1,2 za sve grupe liječnika - za doktore medicine, specijaliste i subspecijaliste.

 

 

 

 

 

 


 

 

(FENA)
Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 215

Vezane vijesti

Radnici britanske statističke agencije glasali za štrajk

Županija Posavska: Potpisan Kolektivni ugovor za radnike u zdravstvu

Premijerka HNK i ministri zdravstva i turizma na obilježavanju Dana narcisa

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana