Bosna i Hercegovina     | 12.02.2018. 15:05 |

Svjetski dan radija - najdostupniji, najdinamičniji i najbrži medij

FENA Adriana Domazet

SARAJEVO, 12. februara (FENA) – Svjetski dan radija obilježava se 13. februara u znak sjećanja na osnivanje Radija  Ujedinjenih naroda 1946. godine, a proglasio ga je UNESCO na prijedlog Španske radijske akademije.

Cilj Svjetskog dana radija je podizanje svijesti o samoj vrijednosti radija, poboljšanju međunarodne saradnje te pristupu informacijama putem radija.

Nekadašnja urednica na radiju Federacije BiH Azra Sipović kazala je u izjavi za Fenu tim povodom da je radio kao medij neuništiv, da brzo stiže do slušalaca, te da bez obzira koliko se činilo da je izgubio na značaju, radio ostaje medij koji je glas novinara.

 - To je najdostupniji, najdinamičniji i najbrži medij, koji, prilagođavajući se tehnološkim promjenama 21. stoljeća, pronalazi nove načine suodnosa sa slušaocima. Koliko god se činilo da portali preuzimaju primat, oni mogu biti “obojeni” iz različitih razloga, a radio je neuništiv – naglašava Sipović.

Po dostupnim informacijama, danas u Bosni i Hercegovini egzistira 149 radio stanica od toga 61 javnih i 78 privatnih, tri  radijska javna servisa (BH radio 1, Radio Federacije BiH, Radio RS).

UNESCO poziva radio stanice i organizacije širom svijeta da proslave ovaj medij koji informiše i transformiše.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

RAK: U BiH danas se emituje ukupno 154 radijskih programa

Drustvo novinara BiH čestita Svjetski dan radija

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom