Bosna i Hercegovina     | 12.02.2018. 17:01 |

Reakcija Sindikalne organizacije PU FBiH na događanja oko imenovanja direktora

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. februara (FENA) - Sindikalna organizacija Porezne uprave F BiH, kao predstavnik većine uposlenika i Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika u FBiH iznenađeni su činjenicom da se posljednjim događanjima u Vladi FBiH i Federalnom ministarstvu finansija pokušavaju zaustaviti pozitivni procesi u radu Porezne uprave FBiH i kontinuirani rast prihoda direktnih poreza i doprinosa, navodi se u saopćenju za javnost Sindikalne organizacije Porezne uprave FBiH.

Kako se ističe, pokušaji zaustavljanja imenovanja rukovodstva Porezne uprave FBiH, kao i pokušaji poništavanja već okončanog konkursa, uz jasno i nedvosmisleno mišljenje Agencije za državnu službu FBiH da su ispunjeni svi zakonski uslovi za imenovanje Šerifa Isovića na mjesto direktora PU FBiH direktno i vrlo negativno utiču na uposlenike PU FBiH u daljem obavljanju svakodnevnih radnih procesa.

-Prava istina se krije u činjenici da je aktuelno rukovodstvo, od svog imenovanja na mjesta vršilaca dužnosti, pokrenulo niz aktivnosti na poboljšanju ukupnog stanja u Poreznoj upravi FBiH. Materijalno-tehnička opremljenost, popunjenost, stanje voznog parka, stanje objekata i prostorija su katastrofalni, što je rezultat dugogodišnjeg nemara i neadekvatnog angažovanja prethodnog rukovodstva i pojedinaca iz prethodnog sastava Federalnog ministarstva finansija u okviru kojeg se nalazi Porezna uprava FBiH - navodi se u saopćenju za javnost.

Javna je tajna, ističu u Sindikalnoj organizaciji, da su uposlenici PU FBiH u ranijem periodu bili prisiljeni od svojih ličnih sredstava finansirati krećenje i održavanje prostorija, kupovinu stolica i drugog namještaja, kancelarijskog materijala i sl.jer FMF i prethodno rukovodstvo dugi niz godina nisu obezbjeđivali sredstva za nabavku vozila i namještaja, tekuće održavanje, krećenje i dr. Prosječna starost vozila u voznom parku je čak veća od prosjeka u BiH.

Aktuelno rukovodstvo je u vrlo kratkom roku, tvrdi se u saopćenju, svojim zalagenjem napravilo niz pozitivnih iskoraka te da je sredinom 2017. godine uradilo temeljitu analizu stanja u Poreznoj upravi FBIH sa jasnim prijedlozima mjera na poboljšanju.

-Analiza je upućena Vladi FBiH i Federalnom ministarstvu finansija koje nije ništa poduzelo na rješavanju evidentiranih problema. Čak štaviše, napravljeni su dodatni rezovi u budžetskom okviru za PU FBIH - navodi se u saopćenju i dodaje kako to upućuje na "jasne opstrukcije Federalnog ministarstva finansija i ministrice Jelke Milićević".

Sindikalna organizacija ističe da daje punu podršku radu i aktivnostima aktuelnog rukovodstva Porezne uprave FBiH na čelu sa v/d direktorom Šerifom Isovićem, zamjenikom Slobodanom Vukoja i vladavini zakona, uz osudu, kako navode u saopćenju za javnost, političkih prepucavanja i borbe za pozicije na štetu prava radnika Porezne uprave FBiH i poreznih obveznika.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

PUFBiH - U kontrolama na području TK izrečene novčane kazne u iznosu 36.900 KM

Porezni ured u Bihaću prodao zaplijenjenu imovinu za 107.080 KM

Sindikat predložio inicijativu za izmjene koeficijenata za plaće državnih službenika i namještenika

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta