Regija     | 12.02.2018. 17:31 |

Plenković s Vučićem razgovarao o ratnoj odšteti

FENA Agencije

ZAGREB, 12. veljače (FENA) - Hrvatski premijer Andrej Plenković potvrdio je u ponedjeljak kako je sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem razgovarao o pitanju ratne odštete.

 "S predsjednikom Srbije razgovarao sam o svim otvorenim pitanjima između dviju država - nestalima, granici, pravosudnoj suradnji, ratnim odštetama, zaštiti manjina, sukcesiji te gospodarskoj suradnji, europskom kontekstu i odnosima u JIE", napisao je na Twitteru hrvatski premijer Plenković.

 Vučić je u izjavi novinarima također kazao kako je to bila jedna od tema razgovora.

"O mnogočemu smo razgovarali... jedna od tema koju je pokrenuo premijer Plenković bila je ratna odšteta", rekao je Vučić istaknuvši da su on i hrvatski premijer o tome imali različita stajališta.

 Plenković je uoči Vučićeva posjeta rekao da pitanje ratne odštete za velikosrpsku agresiju izaziva opravdan interes javnosti i da će posjet srbijanskog predsjednika biti prigoda da se razgovara o tom pitanju obuhvaćenom Sporazumom o normalizaciji.

  Dok je srbijanski predsjednik išao iz Vlade prema Saboru na sastanak s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem, dobacivao mu je saborski zastupnik Mosta Miro Bulj.

 "Da ne mislite da sam se uplašio vas ili vaših dobacivanja, mogu vam odgovoriti kad god hoćete, koliko god hoćete i šta god hoćete", uzvratio mu je Vučić.

 Na pitanje novinara što je dobacivao Vučiću, Bulj je rekao da ga je pitao kad će posjetiti Glinu gdje je ljude srpske nacionalnosti nagovarao na veliku Srbiju  te da mu je rekao da se ode ispričati "prije svega ljudima srpske nacionalnosti koje je huškao da napadaju Hrvatsku i da stvaraju veliku Srbiju".

 Upitan kako ocjenjuje Vučićev posjet i njegove poruke nakon sastanka s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, Bulj je rekao da "uopće ne zna što je poručio i koji je smisao ove priče", prenosi Hina.

"Davno je trebala biti isplaćena ratna šteta, davno je trebala biti dokumentacija iz vukovarske bolnice, davno je trebao reći gdje su naši mrtvi jer ipak je on bio jedan od glavnih huškača, ipak je on bio glavna osoba četničkom vojvodi Šešelju. Prema tome, on je pun informacija", kazao je Bulj.

Također je rekao kako očekuje da Vučić otvori arhive JNA i da je već to mogao donijeti. "U tim dokumentima se nalazi sve, ne vidim nikakav razlog zbog čega to nije danas donio".

(FENA) Z. P.

Vezane vijesti

Izbori u Hrvatskoj: Bračne i rođačke veze hrvatskih političarki i političara

Izbori u Hrvatskoj: Na Veliki petak u ponoć istječe rok za kandidature

Hvar: U noći Velikog četvrtka počinje procesija Za križen

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom