Svijet     | 12.02.2018. 21:13 |

Abbas poručio Putinu da ne može prihvatiti američku posredničku ulogu

FENA Internet

MOSKVA, 12. februara (FENA) - Palestinski lider Mahmoud Abbas u ponedjeljak je poručio  ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da više ne može prihvatiti ulogu Sjedinjenih Država kao posrednika u razgovorima s Izraelom zbog ponašanja Washingtona, javila je novinska agencija Interfax.

- Tvrdimo od sada da odbijamo sarađivati u bilo kakvoj formi sa SAD-om u satatusu posrednika, jer mi smo protiv njihovih akcija - poručio je Abbas Putinu na početku razgovora u Moskvi.

Agencija navodi Abbasove riječi da želi da se proširi novi mehanizam posredovanja koji bi zamjenio Bliskoistočni kvartet mirovnih posrednika.

- Naprimjer, 'kvartet' plus neke druge zemlje, nalik na model koji se koristio za postizanje sporazuma s Iranom - izjavio je Abbas, misleći na međunarodne pregovore o nuklearnom programu Teherana.

Abbas i njegovi saveznici furiozno su regovali u decembru kada je predsjednik Donald Trump raskinuo s višedecenijskom američkom politikom priznajući Jerusalem kao izraelsku prijestonicu i pripremio teren za proces preseljenja američke ambasade iz Tel Aviva, prenosi Reuters.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Navaljnaja: Putin nije legitimni predsjednik Rusije

Putin: Ruska porodica treba imati najmanje dvoje djece

Putin: Ruski naučnici su blizu stvaranja vakcina protiv raka

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!