Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 13.02.2018. 10:39 |

U Komonveltu tajne konsultacije ko će naslijediti kraljicu Elizabetu II

FENA Internet

LONDON, 13. februara (FENA) – Zemlje Komonvelta koje su nekada činile britansku imperiju započele su tajne konsultacije o tome ko bi mogao naslijediti kraljicu Elizabetu II na čelu te organizacije, objavio je BBC.

Pitanje je veoma osjetljivo jer uloga čelnika britanskog carstva, odnosno Komonvelta se ne prenosi automatski na princa od Velsa nakon što kraljica umre.

Formirana je visoka grupa kako bi razmotrila pitanje upravljanja međunarodnom organizacijom Komonvelt. Najavljeno je da će predstavnici država razmatrati generalno rad Komonvelta, ali BBC saznaje da je najvažnije pitanje šta će se dešavati kada kraljica koja u aprilu puni 92 godine, umre.

Grupa koja je formirana će podnijeti izvještaj šefovima država i vlada Komonvelta koji će biti održan u aprilu i za koji se smatra da će biti posljednji kojem će Elizabeta II prisustvovati.

Drugi izvori BBC tvrde da će se o nasljedniku razgovarati tek na sastanku šefova država i vlada u aprilu i to u dijelu iza zatvorenih vrata Vindzorske palače.

Kraljica je na čelu Komonvelta još od krunisanja 1953. godine. Komonvelt je danas organizacija koja ima 53 države članice.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Nova britanska premijerka Liz Truss završila sastanak s kraljicom Elizabeth II u dvorcu Balmoral

Kraljica Elizabeth prisustvovala ceremoniji završetka linije londonskog metroa nazvane njenim imenom

Kraljica Elizabeta dala zeleno svjetlo da Camilla postane kraljica supruga

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'