Bosna i Hercegovina     | 13.02.2018. 13:37 |

Centar za mentalno zdravlje otvoren u Goraždu

FENA Saopćenje

GORAŽDE/SARAJEVO, 13. februara (FENA) - Presijecanjem vrpce danas je u Goraždu svečano otvoren Centar za mentalno zdravlje Doma zdravlje Goražde koji je rekonstruiran i opremljen u okviru Projekta mentalnog zdravlja u BiH, koji podržava Vlada Švicarske, a implementira Asocijacija XY u partnerstvu s entitetskim ministarstvima zdravstva.

Rekonstrukcijom tog centara omogućeno je bolje radno okruženje profesionalcima u mentalnom zdravlju i unaprijeđena kvaliteta usluga zaštite mentalnog zdravlja.

Otvaranju su prisustvovali i gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović, ministrica zdravstva BPK-a Sabira Bešlija, predstavnici menadžmenta Doma zdravlja, Projekta mentalnog zdravlja, te Federalnog ministarstva zdravstva.

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez kazao je da će uspostavom i unapređenjem rada centara za mentalno biti omogućen kontinuitet zdravstvene njege i bolji oporavak korisnika usluga centara za mentalno zdravlje.

- Također, kroz temeljne usluge okupacione terapije i koordinirane brige ubrzat ćemo put ka blagostanju i integraciji pacijenata. Posebnu zahvalnost iskazujemo Švicarskoj vladi i Asocijaciji XY koja implementira ovajprojekt - rekao je Čerkez.

Vrijednost projekta rekonstrukcije i obnove Centra za mentalno zdravlje Doma zdravlja Goražde iznosi 82.472,95 KM. Centar za mentalno zdravlje Goražde je jedan od 11 centara u FBiH koji su rekonstruirani i/ili opremljeni u okviru druge faze Projekta mentalnog zdravlja u BiH.

Od početka provedbe Projekta u Bosni i Hercegovini je ukupno rekonstruirano i opremljeno 59 centara za mentalno zdravlje, od čega 28 na području Federacije BiH, saopćeno je iz Federalnog ministarstva zdravstva.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Grad Goražde uz podršku Italije do rješenja za gradsku dnevnu pijacu

Počeo 27. planinarski pohod 'Grebak - put života'

Goraždani traže rješavanje problema nelegalne deponije u Šišetima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo