Svijet     | 14.02.2018. 14:55 |

Juncker: Strogo sam protiv evropske superdržave

FENA Internet

BRUXELLES, 14. februara (FENA) - Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je danas na konferenciji za novinare u Bruxellesu da ne nastoji da stvori "evropsku superdržavu", nakon što su ga pristalice Brexita kritikovale zbog, kako navode, njegovih federalističkih pogleda.

-Strogo sam protiv evropske superdržave, to je potpuna besmislica - rekao je Juncker.

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson je tokom kampanje za referendum o izlasku Britanije iz EU optužio lidere EU, poput Junckera, da žele da stvore superdržavu poput nacista "drugačijim metodama", navodi Independent.

Juncker je komentirao  i  pomorski incident u Sredozemnom moru kod Kipra, poručivši da je  "strogo protiv ponašanja Turske".

Kiparski Grci optužili su Tursku da je tokom vikenda ometala svojim vojnim brodovima, pod izgovorom da su u toku vojne vježbe, brodove koji su trebali da krenu sa izvlačenjem plina.

Evropska unija pozvala je u ponedjeljak Tursku da se uzdrži od prijetnji i "svake akcije koja bi mogla da naruši dobre komšijske odnose" na Kipru.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan upozorio je jučer Kipar da ne „prelazi crvenu liniju“ i istočnom Sredozemnom moru, nakon što je grčki dio Kipra optužio Tursku da sprječava njihove brodove da eksploatiraju prirodni gas.

Ankara smatra da Kipar u određenim dijelovima povrjeđuje zonu koja pripada Turskoj ili turskom dijelu Kipra. Turska kompanija za naftu i gas planira provesti istraživanja u toj oblasti.

- Naši ratni brodovi i snage sigurnosti pomno prate svako kretanje u regiji s naredbom da rade sve što je neophodno – rekao je Erdogan.

Upozorio je sve koji „prelaze granice“ oko Kipra i u Egejskom moru.

- Oni nam se suprotstavljaju sve dok im ne pokažemo našu vojsku, brodove i avione - rekao je Erdogan.

 

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Šema nagodbe britanske vlade nakon Brexita za građane EU je nezakonita

Zbog Brexita manjak radne snage u Velikoj Britaniji

Irski premijer apeluje na britansku vladu da nastavi trgovinske pregovore

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo