Najave     | 22.02.2018. 09:46 |

Međunarodni sajam visokog obrazovanja u martu u Sarajevu

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 22. februara (FENA) - Centar za kulturu i edukaciju „Logos“ organizira 4. međunarodni sajam visokog obrazovanja, koji će biti održan u Sarajevu 23. i 24. marta.

Sajam se održava s ciljem afirmiranja interesa za različite studijske programe i mogućnosti koje nude institucije visokog obrazovanja u regionu, a na temelju pozitivnih iskustava iz proteklih godina. 

Jedna od temeljnih intencija organizatora jeste upoznavanje budućih studenata s raznolikim studijskim programima unutar društvenih, humanističkih, prirodnih i tehničkih znanosti, koje nude univerziteti u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji i Sloveniji.

Značaj takvog sajma organizator vidi i u činjenici da se budućim studentima ponudi uvid u kvalitetne studijske programe a time i mogućnost postizanja različitih kompetencije i kvalifikacija unutar različitih znanstvenih polja.

Do sada je na ranijim sajmovima učešće uzelo preko osamdeset univerziteta, fakulteta i visokih učilišta iz zemlje i regiona, dok je sajam posjetilo preko 10.000 učenika srednjih škola iz Bosne i Hercegovine.

U vezi s organiziranjem 4. međunarodnog sajma visokog obrazovanja, organizator ističe kako će se uložiti maksimalni napori na organiziranju što većeg broja učenika završnih razreda srednjih škola koji bi posjetili sajam, te se u tom kontekstu ostvaruje suradnja i dogovor s resornim entitetskim i kantonalnim ministarstvima u Bosni i Hercegovini, kao i s aktivima direktora srednjih škola.

Organizator s ponosom ističe da su između ostalih, učešće na ranijim sajmovima visokog obrazovanja uzeli Univerzitet u Ljubljani, Univerzitet u Mariboru, Univerzitet u Kopru, Sveučilište u Zagrebu, Sveučilište u Osijeku, Sveučilište u Dubrovniku, Sveučilište u Splitu, Sveučilište u Rijeci, Sveučilište u Zadru, University of Pecs (Hungary), Univerzitet u Tuzli, Univerzitet u Zenici, Univerzitet Novi Sad, International Burch University, Univerzitet Sarajevo School of Science and Technology, International University of Sarajevo, Univerzitet Metropolitan Beograd, Nezavisni Univerzitet Banja Luka i mnogi drugi.

Među dosadašnjim partnerima sajma, organizator naznačava pozivna iskustva u saradnji s ministrastvom obrazovanja, nauke i sporta Republike Slovenije, koje je pružilo značajnu potporu u realizaciji istog i predstavilo neke od univerziteta iz svoje zemlje.

Po riječima organizatora, ove godine se očekuje najveći broj učesnika koji će ponuditi i prezentirati svoje studijske programe, ali i najveći broj posjetilaca kojima su ovi programi i moduli namijenjeni, saopćeno je iz Sarajevo University Fair.

 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Turistička zajednica HNŽ na sajmu turizma u Beču

Turistička zajednica HNŽ-a na najvećem turističkom sajmu ITB u Berlinu

Turistička zajednica HNŽ-a na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana