Bosna i Hercegovina     | 15.02.2018. 11:32 |

SDS - Dodik i Lukač da objasne zašto su im bliži američki od ruskih instruktora

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 15. februara (FENA) – Iz Srpske demokratske stranke (SDS) danas su pozvali ministra unutrašnjih poslova RS-a Dragana Lukača da objasni kako to da su njemu i njegovom šefu Miloradu Dodiku „preko noći postali bliži američki instruktori i turski radari od ruskih“.

Pitaju i zašto se odriču Protokola o saradnji između MUP-a RS i Državnog ministarstva unutrašnjih poslova Ruske Federacije kojim je predviđeno da specijalne jedinice iz RS-a prolaze obuku s ruskim specijalcima.

-Godinama iz Dodikovog propagandnog štaba, čiji dio je i Lukačev kabinet, slušamo kako američki bezbjednjaci i obvještajci ovdje spremaju 'narandžastu revoluciju', 'vruću jesen', 'obojeno proljeće', 'ukrajinski i makedonski scenario', a sada ministar priznaje da oni u stvari obučavaju policiju RS. Da li to znači da je i policija RS-a dio 'obojenih revolucija' ili, pak, i sam Lukač nesvjesno priznaje da su svi ti scenariji bili plod mašte, klevetanja opozicije i zastrašivanja naroda - navodi se u saopćenju SDS-a.

Pozivaju predsjednika RS-a Milorada Dodika, da balast sankcija pod kojima se našao i strah od američke administracije, „ne lomi pranjem ruku od saradnje s prijateljskom ruskom policijom koja je jedna od najbolje obučenih na svijetu“.

Od ministra Lukača očekuju da pokaže hrabrost i nastavi saradnju s ruskim instruktorima i njihovom policijom u skladu s onim što je 2015. godine potpisao.

- U suprotnom, i Lukač i Dodik će pokazati da nisu ni proamerički ni proruski nastrojeni, već da ih isključivo vode lični interesi - tvrdi se u saopćenju SDS-a.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Kurti: Četvorica policajca puštena na slobodu, Janković u pritvoru u Srbiji

Osmani: Petorica kosovskih policajaca i dalje su taoci u Srbiji

PUZ: Pritvoren 27-godišnjak s 300.000 tableta iz kojih se može dobiti droga

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana