Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 15.02.2018. 12:23 |

Lesko: Katastarski podatci na području HNŽ-a digitalizirani 96 posto

FENA

MOSTAR, 15. veljače (FENA) - Direktor Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Ivan Lesko kazao je u četvrtak u Mostaru kako je 96 posto katastarskih podataka na području HNŽ-a digitalizirano, što je najbolji rezultat na području FBiH.

Uoči seminara "Projekti zemljišne administracije u HNŽ-u iskustva, koristi i naredne aktivnosti", koji se održava u sklopu CILAP projekta (Izgradnja kapaciteta za unaprijeđenije zemljišne administracije i procedura u BiH) Lesko je ustvrdio kako će na seminaru biti prezentirani rezultati koji su postignuti u spomenutom sektoru u posljednjih 15-tak godina te da će se definirati pravci i aktivnosti koje se planiraju provesti u narednom razdoblju. 

Po njegovim riječima, na području HNŽ-a postignuti su značajni rezultati u provedbi CILAP projekta.

- Uz rad na digitalizaciji katastarskih podataka, u HNŽ-u smo radili na usuglašavanju katastra i zemljišnih knjiga. Taj dio posla urađen je u sklopu projekta registracije nekretnina za 16 katastarskih općina na području HNŽ-a – kazao je Lesko, naglasivši pri tome kako Uprava radi i na uspostavi Adresnog registra, gdje u suradnji s jedinicama lokalne samouprave, prikuplja podatke za registar.

Istaknuo je kako se sve izrađuje u digitalnom obliku što značajno poboljšava uvjete rada.

Govoreći o prednostima CILAP projekta, direktor Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Željko Obradović kazao je kako  je osnovni cilj projekta da se pomogne građanima, ali i institucijama koje djeluju u spomenutom sustavu.

- Mi smo kroz CILAP projekt koji je podržan od Vlade Kraljevine Švedske uspostavili jednu kvalitetnu suradnju sa svim županijskim i općinskim institucijama, i kroz tu suradnju izravno implementiramo projekt.  Jedna od projektnih aktivnosti je usuglašavanje zemljišnih knjiga i katastra na području u HNŽ-a gdje su obuhvaćene skoro sve općine – kazao je Obradović, dodavši kako je to izuzetno važno za građane koji na jednostavan način mogu riješiti, bez ikakvih plaćanja, pitanja svoje imovine u gruntovnici ili katastru.

Kada je u pitanju uspostava Adresnog registra, Obradović je ocijenio kako taj projekt na razini općina ide jako dobro te da je potrebno nastaviti s njegovom implementacijom.

Po njegovim riječima, do sada je za proces registracije nekretnina u BiH utrošeno oko 17 milijuna dolara. Projekt bi trebao biti završen do 31. siječnja 2020., godine, a njime je obuhvaćeno 60 općina u FBiH. 

-  Žao mi je što sam grad Mostar nije bio izravno uključen u ovaj projekt, kroz koji rješavamo pitanja naseljenih mjesta oko Mostara. Nadamo se da ćemo kroz njegovo produljenje i nakon izbora u Mostaru, prijeći na rješavanje samog grada -  kazao je Obradović, naglasivši kako je kroz CILAP projekt preko 420 tisuća vlasnika i suvlasnika uknjižilo svoje nekretnine u FBiH na teret kreditnih sredstava Svjetske banke. 

- Oko 47 posto zemljišnih knjižnih uložaka usklađeno je s katastarskim podatcima, tako da omogućavamo ne samo običnim građanima nego i investitorima lakši pristup podatcima koji su im značajni za ulaganja – napomenuo je direktor Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove.

Inače, projekt "Izgradnja kapaciteta za unapređenje zemljišne administracije i procedura u Bosni i Hercegovini" - CILAP, je dugoročni projekt čiji je cilj izgradnja kapaciteta i prijenos znanja, a sve u cilju povećanja efikasnosti i pouzdanosti procesa zemljišne administracije u Bosni i Hercegovini (BiH). CILAP projekt je planiran, opisan i odobren s ciljem da podrži geodetske uprave (GA) u BiH tijekom cijelog perioda implementacije projekta registracije nekretnina (RERP), 2013.-2019., koji se financira iz sredstava kredita Svjetske banke (SB).

 

 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Ukrajinski gradonačelnici u BiH uče o poslijeratnoj obnovi gradova (VIDEO)

Obilježavanje Svjetskog dana intelektualnog vlasništva u petak u Mostaru

Iz kladionice u Mostaru ukradena kasa s novcem

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta