Kultura     | 15.02.2018. 11:50 |

Wes Anderson s filmom 'Isle of Dogs' otvara Berlinale

FENA Saopćenje

BERLIN, 15. Veljače (FENA) - Američki redatelj Wes Anderson otvorit će večeras sa svojim filmom "Isle of Dogs" 68. međunarodni filmski festival u Berlinu – Berlinale.

Budući da je riječ o održavanju prvog većeg festivala u Europi od izbijanja skandala o seksualnom uznemiravanju u filmskog industriji, organizatori se nadaju kako će uspjeti pronaći ravnotežu između filmskog glamura i stavova o budućnosti kinematografije u svjetlu skandala koji je izbio prošle godine, otkrivanjem afera o seksualnom uznemiravanju jednog od najvažnijih holivudskih producenata Harveyja Weinsteina.

Direktor festivala Dieter Kosslick izjavio je kako je iz selekcije isključeno mnogo filmova zbog vjerodostojnih optužbi za seksualno zlostavljanje protiv redatelja, scenarista ili zvijezda tih filmova.

No, dodao je, nije zabranjeno prikazivanje filma južnokorejskog redatelja Kim Ki-duka, koji je u prosincu optužen zbog napada na glumicu, jer su, kako je kazao, optužbe za seksualno uznemiravanje protiv njega odbijene zbog nedostatka dokaza.

"Berlinale osuđuje i protivi se svakom obliku nasilja ili seksualno nedoličnog ponašanja", kazao je Kosslick.

Na festivalu, koji traje do 25. veljače, bit će  prikazano 400 filmova, a nagrade će biti dodijeljene na centralnoj svečanosti 24. veljače.

 Berlinski međunarodni filmski festival (Berlinale) jedan je od najvažnijih filmskih festivala u Europi i svijetu. Održava se u veljači, a prvo predstavljanje bilo je 1951. godine. Ocjenjivački sud naročito polaže pozornost da u konkurenciji festivala budu zastupljeni filmovi iz cijelog svijeta. Najbolji film se nagrađuje nagradom Zlatni medvjed, dok najbolji redatelj, glumac i glumica dobivaju nagradu Srebrni medvjed.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Radovi na mostarskom Hiltonu u punom jeku, otvaranje početkom 2025. (VIDEO)

Grude: Uskoro se otvara najmodernija tvornica kartonske ambalaže u regiji, počela testna proizvodnja

Otvorena putujuća izložba 'Fenomen u dva stiha – Bećarac' autora Maria Katića

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo