Bosna i Hercegovina     | 15.02.2018. 12:43 |

Čordaš: Ulaganjem u infrastrukturu do održivog povratka

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 15.februara (FENA) - Ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske (RS) Davor Čordaš potpisao je danas s načelnikom Općine Laktaši Rankom Karapetrovićem ugovor o realizaciji projekta „Nabavka opreme za održavanje infrastrukture-odvodnih kanala”, ukupne vrijednosti 40.000 KM.

Implementacijom ovakvih projekata, naglasio je Čordaš, stvaraju se preduslovi za održivi povratak.

-Podrška realizaciji infrastukturnih projekata je veoma važna za svaku lokalnu zajednicu, posebno tamo gdje žive raseljene osobe i povratnici. Osim infrastukturnih projekata, nastojimo planski da radimo i na realizaciji projekata izgradnje i obnove stambenih jedinica - rekao je Čordaš.

Dodao da su ova sredstva obezbijeđena iz budžeta za 2018. godinu, kako bi se pružila podrška lokalnoj samoupravi u realizaciji projekata koji će poboljšati uslove života interno raseljenih osoba na području općine Laktaši, saopćeno je iz Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica RS-a.

U toj lokalnoj zajednici u toku je realizacija Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja (RSP), u okviru kojeg će kroz potprojekt BH4 biti izgrađeno ukupno 12 kuća za interno raseljene osobe i povratnike hrvatske i srpske nacionalnosti, dok je u pripremi implementacija potprojekata BH5 i BH6 čijom će ralizacijom biti izgrađeno 20 kuća.

Jedna individualna stambena jedinica bit će izgrađena i kroz realizaciju projekta obnove stambenih jedinica (SAF). Ukupna vrijednost ova dva projekta koja se realizuju na prostoru laktaške općine iznosi oko 1.400 000 KM.

Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske je u proteklih šest godina za realizaciju projekata obnove i izgradnje stambenog fonda, rekonstrukcije i izgradnje infrastrukture, obnove vjerskih objekata, te projekte održivog povratka i razvojne programe, na području općine Laktaši osiguralo više od 500.000 KM.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Hurtić: Država mora garantirati sigurnost povratnicima u cijeloj BiH (VIDEO)

Isak od Karana zatražio je da poduzme mjere iz svoje nadležnosti koje se odnose na zaštitu povratnika u RS

Dizdar potpisao ugovore s poslodavcima o sufinansiranju plata povratnicima (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo