Najave     | 15.02.2018. 15:56 |

Okončan dokazni postupak u predmetu Jusufranić i drugi, završne riječi 9. marta

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. februara (FENA) - Dokazni postupak protiv nekadašnjih čelnika sarajevskog Javnog komunalnog preduzeća GRAS Ibrahima Jusufranića i Branislava Petrovića okončan je ulaganjem dokaza pribavljenog po nalogu Kantonalnog suda u Sarajevu (KSS).

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Rozita Šimić pojasnila je da se radi o Uputstvu glavnog federalnog tužioca iz 2013. da se oštećenim i osumnjičenim osobama – koje su saslušavane – dostavlja obavještenje o obustavi istrage.

U uputstvu, koje je pročitano u sudnici, između ostalog je navedeno da oštećeni na obavijest o obustavi istrage mogu Federalnom tužilaštvu podnijeti pritužbu zbog neujednačene prakse u kantonalnim tužilaštvima.

Ovaj dokaz je izveden jer je istraga za zloupotrebe u GRAS-u bila zatvorena, nakon čega je, kako navodi Odbrana, odlukom glavne kantonalne tužiteljice aktivirana, te je došlo do podizanja optužnice protiv Jusufranića i Petrovića.

Branilac Senad Kreho je rekao da iz dokaza proizlazi suština na koji način se može podnijeti pritužba na odluku, i da ona ne ide kantonalnom već Federalnom tužilaštvu.

- Pravobranilac je uputio pritužbu Uredu glavne kantonalne tužiteljice, nakon čega dolazi do aktiviranja arhiviranog predmeta - dodao je Kreho.

Spomenula je odbrana i odluku tada postupajućeg tužioca Džemala Karića kojom su Federalna uprava policije (FUP), kao podnosilac izvještaja, te preduzeće GRAS, kao oštećeno pravno lice, obaviješteni o obustavi postupka zbog nedostatka dokaza.

Tužilac Senad Osmić je napomenuo da raniji tužilac u ovom predmetu nije obavijestio kantonalnog pravobranioca o obustavi istrage, što je učinjeno naknadno.

- Pravobranilac je zastupnik oštećenog, jer je preduzeće kantonalno. Iskoristio je pravo, prema zakonu, pritužbe Uredu glavnog kantonalnog tužioca na obavijest o obustavi istrage - pojasnio je Osmić.

Jusufranića i Petrovića optužnica tereti da su od 2001. do polovine 2006. godine kao odgovorne osobe iskoristili svoje službene položaje i ovlaštenja, te nisu obavili svoje dužnosti, čime je nanesena šteta GRAS-u i budžetu Kantona Sarajevo.

Prema navodima Kantonalnog tužilaštva, Jusufranić je preduzeću i budžetu Kantona nanio štetu veću od 880.000 maraka, a obojica se terete da su drugome pribavili korist blizu 100.000 maraka. Petrović se tereti i za krivotvorenje službene isprave.

Iznošenje završnih riječi je zakazano za 9. mart, javio je BIRN Justice-Report.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Sud u New Yorku onemogućio vlastima da plijene imovinu Donalda Trumpa

Suđenje Kurzu za krivokletstvo ušlo u posljednji dan

Britanski sud danas odlučuje o izručenju Juliana Assangea SAD-u

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo