Magazin     | 16.02.2018. 08:44 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 16. veljače (FENA) - 

- 1659. Ispisan prvi ček u povijesti, u vrijednosti 400 funti. Danas je izložen u Westminster Abbeyu, u Londonu.

- 1877. Rođena Isidora Sekulić, srpska književnica, koja je za života stekla uvažavanje kao najobrazovanija i najumnija Srpkinja svog vremena. Govorila je nekoliko jezika, i poznavala više kultura i područja umjetničkog izražavanja.

- 1892. Rođen Dragutin Novak, prvi hrvatski pilot, koji je u Zagrebu 1910. godine poletio zrakoplovom konstruktora Slavoljuba Penkale.

- 1937. Američki kemičar Wallace Hume Carothers patentirao najlon.

- 1941. Rođen Kim Jong-Il, vođa Sjeverne Koreje od 1994. do 2011. godine. Na vlasti je naslijedio svog oca Kim Il-sunga, osnivača Sjeverne Koreje. Poput oca, i Kim Jong-Il je bio centar jakog kulta ličnosti unutar Sjeverne Koreje. Preminuo je 17. prosinca 2011. godine, a naslijedio ga je njegov najmlađi sin Kim Jong-un.

- 1947. Vojni sud u Beogradu osudio na smrt nacističkog generala Alexandera Lohra, zapovjednika zračne flote koja je bombardirala Beograd na početku Drugog svjetskog rata. Smaknut je 26. veljače iste godine u Beogradu.

- 1959. Fidel Castro postao premijer Kube i tako započeo najduži mandat vladanja u svjetskoj povijesti, sve do 19. travnja 2011., kada je vlast predao svom bratu Raulu. Fidel je ukupno vladao 52 godine i 62 dana, što je nezabilježeno u povijesti (ne računajući monarhe).

- 1968. U SAD-u ostvaren prvi poziv na broj 911 za hitne slučajeve. Prvi poziv upućen je iz gradske vijećnice u Haleyvilleu, u američkoj saveznoj državi Alabami prema policijskoj stanici u tom gradu. 

- 1978. - Kina i Japan u Pekingu potpisali trgovinski ugovor vrijedan 20 milijardi dolara, što je bio početak ekonomskog otvaranja Kine prema svijetu.

- 2003. Pokrenuta Wikipedia na bosanskom, hrvatskom i srpskom jeziku.

- 2005. Na snagu stupio Protokol iz Kyota, međunarodni ugovor kojim se države potpisnice obvezuju da će smanjiti emisiju šest plinova koji uzrokuju efekt staklenika.

- 2006. UN osudio američko postupanje u logoru Guantanamo, te zatražio da zatvorenicima bude suđeno ili da budu oslobođeni.

(FENA)
Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 215

Vezane vijesti

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana