Bosna i Hercegovina     | 16.02.2018. 13:52 |

Majke Srebrenice ogorčene zbog oslobađajuće presude Sariću

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 16. februara (FENA) - Udruženje “Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa” ogorčeno je zbog oslobađajuće presude Goranu Sariću.

- Tu vijest majke Srebrenice primile su s velikim ogorčenjem. Nema (ljudske) pravde pa jedino što nam preostaje je da proklinjemo zločince i sve one koji sprečavaju njihovu osudu. Neka ih stigne Božija pravda zbog naše ubijene djece, šta više da kažem - izjavila je Feni članica ovog udruženja Kada Hotić.

Goran Sarić oslobođen je prvostepenom presudom Suda Bosne i Hercegovine optužbi za genocid počinjen u Srebrenici.

Kako je obrazložio predsjedavajući Sudskog vijeća Staniša Gluhajić, iz provedenih dokaza Sud nije mogao van razumne sumnje utvrditi da je optuženi znao za genocidnu namjeru glavnih izvršilaca. 

Sarić, bivši komandant Specijalne brigade policije, oslobođen je da je izdao upute, ali i vršio kontrolu nad zamjenikom Ljubomirom Borovčaninom, koji je u Haškom tribunalu osuđen na 17 godina zatvora za ratni zločin u Srebrenici te da je pomagao članovima udruženog zločinačkog poduhvata u izvršenju genocida, a što je za posljedicu imalo više od 7.000 ubijenih i oko 40.000 raseljenih osoba.

Pored djela počinjenih u općinama Bratunac i Srebrenica, Sarić je oslobođen optužbi da je počinio ratni zločin na području Zvornika.

Sudsko vijeće nije moglo utvrditi ni da li je Sarić bio komandant štaba policijskih snaga Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP-a) Republike Srpske, konstatirano je.

Suđenje Goranu Sariću trajalo je oko četiri godine.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Lamar Johnson oslobođen 28 godina nakon nepravedne presude za ubistvo

Sud BiH - Fazlović oslobođen od optužbe za ratni zločin

Miletić pravosnažno oslobođena optužbi za primanje dara i kršenje zakona

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana