Bosna i Hercegovina     | 16.02.2018. 15:34 |

Nenadić - Jovanović: Poboljšana efikasnost Općinskog suda u Sarajevu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. februara (FENA) - Ministar pravde i uprave Kantona Sarajevo Mario Nenadić je tokom sastanka s predsjednicom Općinskog suda u Sarajevu Janjom Jovanović, ocijenio da je značajno poboljšana efikasnost rada tog suda tokom prošle godine. 

Nenadić je dodao kako su Vlada i resorno ministarstvo podržavali rad tog suda te prepoznali prioritete koji su se odnosili na potrebu jačanja njegovih kapaciteta, unaprijedili zapošljavanje te time osigurali dodatne kapacitete za unapređenje rada ovog suda.

- Značajni rezultati postignuti su upravo zahvaljujući unaprijeđenoj komunikaciji izvršne vlasti sa sudovima, a što je doprinijelo povlačenju gotovo 107.000 tužbi iz oblasti komunalne privrede - naglasio je Nenadić.

Jovanović je kazala kako je Sud tokom 2017. godine ostvario niz pozitivnih rezultata, posebno njegova specijalizovana odjeljenja. Naglasila je i da će u ovoj godini posebnu pažnju posvetiti odjeljenjima koji još uvijek imaju veći broj nerealizovanih predmeta.

Dodala je da su rad Parničnog, Radnog i Privrednog odjeljenja ocijenjeni ažurnim, jer svoje predmete rješavaju u zakonom predviđenom roku, s tim da je konstatovano kako broj privrednih sporova opada kao i da u isto vrijeme raste broj zahtjeva za otvaranje stečajnih i likvidacionih postupaka.

- To govore podaci prema kojima je podneseno 142 prijedloga za otvaranje stečajnog postupaka kod privrednih lica i 300 likvidacionih postupaka, što je ukupno 442 postupka koja mogu dovesti do gašenja nekog privrednog subjekta, pod uslovom da se ne poduzme korak ka njihovoj rekonstrukciji ili provedbi nekog novog poslovnog programa - precizirala je predsjednica Općinskog suda Sarajevo. 

Razmatran je i rad Krivičnog odjeljenja koji je protekle godine bilo dosta ažurno, a kojem će se ove godine posvetiti posebna pažnja zbog potrebe za pooštravanjem kaznene politike i potrebe da se predmeti brže rješavaju.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Hota-Muminović: Razlozi za pokretanje štrajka neosnovani, a štrajk nezakonit

Uk i Pavić Pečenković obišli mališane KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama

Sindikat predložio inicijativu za izmjene koeficijenata za plaće državnih službenika i namještenika

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana