Svijet     | 16.02.2018. 16:44 |

Mitt Romney zvanično objavio kandidaturu za Senat

FENA Internet

WASHINGTON, 16. februara (FENA) - Bivši republikanski predsjednički kandidat Mitt Romney, česti kritičar predsjednika Donalda Trumpa, objavio je u petak da će se natjecati za američki Senat iz Utaha, potvrđujući višemjesečne spekulacije o povratku na nacionalnu političku pozornicu.

- Odlučio sam da se natječem za Senat Sjedinjenih Država jer mislim da mogu pomoći da se vrijednosti i lekcije Utaha nauče u Washingtonu - objavio je Romney, koji pokušava da naslijedi penzionisanog senatora Orrina Hatcha, na snimku postavljenom na Twitteru.

Veći dio Romneyevog snimka bio je posvećen vrijednostima Utaha u političkom životu Washingtona.

- Utah ima mnogo toga da nauči političare u Washingtonu. Utah pozdravlja legalne imigrante širom svijeta. Washington šalje imigrantima poruku odbijanja. U Utahu ljudi se odnose jedni prema drugima s poštovanjem - kazao je.  

Trump je pozvao na izgradnju zida na američkoj granici s Meksikom i na limitiranje legalne imigracije.

Romney, sin bivšeg guvernera Michigana Georgea Romneya, bio je guverner Massachusettsa od 2003. do 2007. Prije toga, on je pomogao u spašavanju firme Bain Capital i stekao je ugled predvodeći organizacioni komitet Zimske olimpijade u Salt Lake Cityju nakon korupcijskog skandala.

Romney se prvi put kandidovao na predsjedničkim izborima u 2008., ali je izgubio stranačku nominaciju od senatora iz Arizone Johna McCaina. Četiri godine kasnije, Romney je stekao stranačku nominaciju, ali je izgubio na izborima od aktuelnog predsjednika Baracka Obame.

Romney je favorit na novembarskim izborima za Senat u Utahu u kome dominiraju Republikanci, prenosi Reuters.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Ustavni sud: Predsjednik RH ne može biti kandidat na izborima

Milanović: Na izborima ću sudjelovati kao kandidat za premijera i pobijediti

Bivši direktor Frontexa kandidat na listi francuske krajnje desnice na evropskim izborima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo