Bosna i Hercegovina     | 16.02.2018. 17:18 |

Čović najavio skori trilateralni susret Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine

FENA Mladenka Krilic

MOSTAR, 16. veljače (FENA) - Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović najavio je za 6. i 7. ožujka trilateralni susret u Mostaru predstavnika Republike Srbije, Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

- Teme su opće i ja ću insistirati da s tri susjeda imamo maksimalno dobre odnose. Drago mi je što se u posljednje vrijeme razgovara bez obzira koliko god je bilo teških tema i teških riječi. Očekivanja su relativno velika iz razloga što ima puno otvorenih pitanja - kazao je Čović u petak na tiskovnoj konferenciji, nakon sjednice stranačkog predsjedništva na kojoj se razgovaralo o aktualnoj političkoj situaciji u BiH i izbornim aktivnostima.

Poručio je kako su razgovori način da se neke stvari ostave iza sebe i da se okrene budućnosti.

- To BiH treba i to je strateški interes hrvatskoga naroda u BiH kao najmalobrojnijeg naroda - smatra Čović.

Po njegovim riječima, europski put motivirajuća je tema za sve strane i to je prilika da BiH sustigne Srbiju i Crnu Goru na tom putu i zajedno s njima uđe u Europsku uniju.

Komentirajući aktualnu političku situaciju u zemlji, Čović je ocijenio je kako je situacija u BiH "pomalo krizna", jer pojedine stranke konstantnim izazivanjem kriznih situacija nastoje zadržati status quo.

- Posljedica tog je što nismo imali odgovor na Upitnik Europske komisije i zato nismo dobili kandidatski status prošle godine - kazao je Čović, dodavši kako "stvari ipak nisu zaustavljene".

Čović je za kraj mjeseca najavio posjet predstavnika Europske unije koji bi, kako je rekao, trebali staviti do znanja da strategija koja je nedavno objavljena nije na onoj razini kako se želi predstaviti, odnosno "dovoljno je dobra ako želimo raditi i dovoljno loša ako ćemo se ponašat kao i dosad".

Po njegovim riječima, tom prigodom bit će predani i odgovori Bosne i Hercegovine na Upitnik Europske unije.

- Što se tiče izbornoga zakonodavstva, naše je stajalište da u ovom vremenu koliko nam je preostalo, do kraja četvrtoga mjeseca, treba doći do izmjena i dopuna Izbornoga zakona isključivo na način da odluka o legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda bude prepoznata i kada je u pitanju Dom naroda i Predsjedništvo BiH, a nikako polovično - kazao je Čović.

Istaknuo je kako u tom paketu treba pronaći rješenje i za Mostar, kako bi se u najvećem gradu Hercegovine konačno mogli organizirati lokalni izbori.

Komentirajući odnose s koalicijskim partnerima u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, prije svega odnos SDA-HDZ BiH, Čović je ocijenio kako međustranačka suradnja nije dobra što se vidi iz zaustavljanja procesa kupovine zgrade mostarskog hotela Ero u koji bi trebale biti smještene županijske institucije.

- Vlada je donijela odluku o kupovini, a kad je sve došlo do faze parafiranja, počeli su se pojavljivati novi uvjeti, a to je krajnje neodgovorno. Odnosi koalicijskih partnera trenutno su više nego loši, a to se najbolje vidi upravo na ovim operativnim zadaćama. Nije to čak ni koaliranje, prije bih rekao da se radi o partnerstvu iz nužde - kazao je Čović.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

HDZ BiH: Domaći dužnosnici moraju predvoditi političke procese i europske integracije BiH

Priopćenje za javnost Gradskog odbora Mladeži HDZ-a BiH Široki Brijeg

HDZ BiH: Dan neovisnosti poziva na ustavno domoljublje, nastavljamo raditi na europskom putu BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo