Bosna i Hercegovina     | 16.02.2018. 17:29 |

Gosti iz Minhena posjetili Povjerenstvo za očuvanje nacionalnih spomenika

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. februara (FENA) - Studenti i profesori društvenih znanosti sa Državnog sveučilišta iz Minhena, u okviru svojega studija na temu “Uništavanje kulturnog nasljeđa – povijesni, politički i pravni aspekti” u posjetu su Bosni i Hercegovini.

Tom prigodom danas su posjetili Povjerenstvo za očuvanje nacionalnih spomenika utemeljeno Aneksom 8. Dejtonskog mirovnog sporazuma, s obzirom na to da su povod za osnivanje ove institucije bila ratna razaranja, naslIjeđa i nastojanje da njegova obnova bude uključena u uspostavu održivog mira.

Stručnjaci u Povjerenstvu su studentima i njihovim profesorima kroz dvosatno druženje prezentirali nekoliko projekata rekonsktrukcije nacionalnih spomenika (rekonstrukcija zgrade Društva Crvenog križa, projekt na arheološkom području Skelani u Srebrenici, rekonstrukcija Mosta na Žepi i dr.), koje je implemetiralo Povjerenstvo uz pomoć sredstava iz međunarodnih fondova.

Tijekom dolazećeg vikenda studenti će uz pratnju stručnjaka arhitekata-konzervatora iz Povjerenstva obići Srebrenicu, a pored toga bit će organiziran i posjet Starom mostu i Starom gradu Mostaru, koji su dio svjetskog nasljeđa sa UNESCO-vog popisa. 

Ovaj vid suradnje sa fakultetima kako u BiH, tako i inozemstvu predstavlja dio aktivnosti koje Povjerenstvo provodi u cilju promidžbe bh. kulturno-povijesnog nasljeđa i značaja njegovoga očuvanja, saopćeno je iz Povjerenstva za očuvanje nacionalnih spomenika.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Isak posjetio Ministarstvo unutrašnjih poslova USK

Bećirović u povratničkom naselju Miljeno kod Čajniča

Uk i Pavić Pečenković obišli mališane KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!