Svijet     | 16.02.2018. 18:14 |

Katar pozvao na stvaranje bliskoistočnog sigurnosnog saveza

FENA Internet

MUENCHEN, 16. februara  (FENA) - Bliskoistočne zemlje trebale bi ostaviti po strani međusobne razlike i stvoriti sigurnosni savez po uzoru na Evropsku uniju kako bi izvukle regiju s ruba ponora, izjavio je u petak katarski emir šejh Tamim bin Hamad al-Thani.

On je zatražio od međunarodne zajednice da podrži diplomatski pritisak na zemlje koje bi trebale stvoriti takav savez, ali je ponudio tek nekolicinu detalja. 

- Vjerujem da je vrijeme za širu regionalnu sigurnost na Bliskom istoku. Vrijeme je za sve zemlje regije da zaborave prošlost, uključujući i nas, da pristanu na osnovne sigurnosne principe i pravila vladavine, kao i na minimalni nivo sigurnosti koji omogućava mir i prospritet - izjavio je šejh Tamim na sigurnosnoj konferenciji u Muenchenu.

- To ne bi trebao biti pusti san. Mnogo toga je u riziku. Bliski istok je na rubu ponora. Vrijeme je da se vrati nazad - kazao je.

Katar, mala ali bogata zalivska arapska zemlja, izoliran je u proteklih sedam mjeseci trgovinskim i putnim sankcijama koje su mu uveli Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija, Bahrein i Egipat zbog optužbi, a koje Doha negira, da podržava terorizam i regionanog suparnika Iran.

Napori Sjedinjenih Država i Kuvajta da okončaju taj jaz do sada nisu donijeli nikakvog  rezultata.

- Pored spora zalivskih zemalja, šejh Tamim spomenuo je sukobe u Siriji, Jemenu i Libiji koji su izazvali humanitarne katastrofe i stvorili  jednu od najvećih izbjegličkih kriza u istoriji tokom koje se milioni ljudi pokušavaju domoći Evrope u posljednjim godinama.

- Možemo kopirati napore Evropske unije, njenu sposobnost da pronađe zajedničko tlo za obnovu i napredak. Okretanje od sporenja ka sasradnji zahtijeva od svh nas da budemo odgovorni - izjavio je katarski emir, prenosi Reuters.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Intelektualci iz Srbije i regije potpisali apel potpore Ani Lalić i Dinku Gruhonjiću

Blinken stigao u Kairo na razgovore sarapskom stranom o primirju u Gazi

Papa Franjo ponovio apel za mir, izrazio žaljenje zbog sukoba u Ukrajini i Gazi

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo