Regija     | 16.02.2018. 18:20 |

Erjavec: Neriješena granična pitanja mogla bi usporiti ulazak država regije u EU

FENA Agencije

SOFIJA/LJUBLJANA, 16. veljače (FENA) - Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec kazao je u petak u Sofiji da Hrvatska nepoštivanjem arbitraže o granici sa Slovenijom daje negativan primjer ostalim državama zapadnog Balkana na njihovu putu u EU, zbog čega bi on mogao biti usporen.

"Hrvatska ne poštuje arbitražnu presudu, čime zemljama u regiji daje izuzetno negativan signal", prenosi Hina Erjavčevu izjavu.

Slovenski šef diplomacije dodao je da Hrvatska osim sa Slovenijom ima otvorena granična pitanja i sa Srbijom, Crnom Gorom i Bosnom i Hercegovinom, pa tako, po njegovim riječima, predstavlja "glavni problem" kad su u pitanju granični sporovi u regiji.

"EU uvijek ističe značenje vladavine prava, a ovaj slučaj pokazuje da Hrvatska ne poštuje nijedno načelo koje je važno za ulazak u EU", tvrdi Erjavec.

"Njena je poruka, zapravo, da se može biti u EU-u bez poštivanja odluka arbitraža i međunarodnog prava, što je zasigurno vrlo negativan signal", kazao je šef slovenske diplomacije koji prisustvuje neformalnom zasjedanju europskih ministara za vanjske poslove s kandidatkinjama za članstvo, posvećenom novoj strategiji Europske komisije za širenje na regiju.

Kako prenose slovenski mediji, Erjavec je u svom dijelu rasprave neriješena granična pitanja država kandidatkinja s Hrvatskom naveo kao glavni problem koji bi mogao usporiti daljnje proširenje EU.

Slovenski ministar smatra kako su nerealna predviđanja da bi pojedine države regije 2025. godine mogle zaključiti pristupne pregovore.

"Hrvatska se pred ulazak u EU obvezala da će priznati rezultat arbitraže, a sada kaže da to više ne važi. Ako to postane praksa, ne treba očekivati da bi Srbija, koja s Hrvatskom ima još veći problem nego Slovenija, mogla postati članicom u predviđenom vremenskom okviru", kazao je Erjavec.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Fajon u ponedjeljak u Sarajevu, najavljeni razgovori s Konakovićem

Slovenija: Fajon pozdravila preporuku EK za otvaranje pristupnih pregovora s BiH

Slovenske kompanije među najznačajnijim investitorima u BiH

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom