Svijet     | 16.02.2018. 20:17 |

Mogherini i Zaharjeva izrazile podršku evropskoj perspektivi zapadnog Balkana

FENA Internet

SOFIJA, 16. februara (FENA) - Visoka povjerenica Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini i bugarska ministrica vanjskih poslova Ekaterina Zaharjeva u petak su izrazile optimizam prema perspektivi evropskih integracija zapadnog Balkana.

Pružanje opipljive evropske perspektive zapadnom Balkanu jedan je od bugarskih prioriteta tokom šest mjeseci koliko ta zemlja obavlja položaj poredsjedavajućeg EU.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon dvodnevnog neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova zemalja EU, Mogherini je govorila o raspravi koju je imala sa Zaharjevom o strategiji Evropske komisije prema zapadnom Balkanu koja je predstavljena prošle sedmice.

- Imali smo veoma pozitivnu raspravu s ministrima, tokom koje sam uočila očigledno jedinstvo prema omogućavanju zajedničke budućnosti s našim partnerima u regiji - kazala je Mogherini.

Zaharjeva je izjavila kako je veoma bitno da su svi ministri vanjskih poslova EU naglasili da zapadni Balkan "nije stražnje dvorište Evrope, on je u srcu Evrope i dio je Evrope".

Nikoga ne interesuju zemlje koje su izolirane od preocesa evropskih integracija, tvrdi šefica bugarske diplomatije, prenosi Xinhua.

 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

EU izmijenila pregovarački okvir sa Srbijom, obuhvaćene obveze iz Ohridskog sporazuma

Michel traži oprez prema pomjeranju roka za provedbu plana oporavka EU

Norveška bi trebala ubrzati usvajanje pravila i propisa EU

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'