Svijet     | 19.02.2018. 10:56 |

Besancenot: Dijalog je jedini put za rješenje zalivske krize

FENA Internet

DOHA, 19. februara (FENA) - Francuska je ponovila podršku kuvajtskom posredovanju i snažnoj želji Katara da se okonča zalivski spor putem konstruktivnog dijaloga, javila je uz ponedjeljak Katarska novinska agencija (QNA).

U intervjuu za katarske dnevne novine al-Sharq, francuski posrednik za zalivske zemlje Bertrand Besancenot dao je te izjave.

- Vjerujemo da je dijalog jedino rješenje za ovu krizu koja škodi svima, i svjesni smo snažne želje vlade u Dohi da izađe iz ovakve situacije. Stoga, Francuska podržava kuvajtsko posredovanje i katarsku želju i njenu politiku - kazao je Besancenot.

Francuski posrednik upozorio je, ipak, da zalivski spor ima teške posljedice po vraćanje međunarodnih investicija u regiju.

Besancenot je kazao da je francuski predsjednik Emmanuel Macron svjestan negativnih posljedica blokade po narod Katara i regije, i pozvao je arapske zemlje da odmah riješe spor.

- Za rješenje krize trebat će vremena, ali su francuska saveznica, Sjedinjene Države, također zainteresirane za rješenje spora koje bi doprinijelo okončanju krize - kazao je.

Pariz ima bliske političke i trgovinske veze s Dohom i nedavno je promovirao svoje poslovne interese u toj zemlji.

U decembru su Katar i Francuska potpisali nekoliko sporazuma vrijednih 16 milijardi eura tokom posjete Macrona Dohi. Sporazumi uključuju nekoliko oblasti kao što su obrazovna, kulturna i vojna saradnja. 

U junu prošle godine su Saudijska Arabija, Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati i Egipat uveli  sankcije Kataru, optužujući ga za finansiranje ekstremističkih grupa  i svrstavanje uz ljutog neprijatelja zalivskih zemalja, Irana, u navodima koje Doha negira.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Nikšić s francuskim i njemačkim parlamentarcima - EU neće ostaviti BiH samu na putu integracija (VIDEO)

Nikšić s francuskim i njemačkim parlamentarcima - EU neće ostaviti BiH samu na putu integracija

Macron uvjeren da će Francuska biti domaćin 'grandiozne' ceremonije otvaranja Olimpijade

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana