Bosna i Hercegovina     | 19.02.2018. 12:48 |

TIBiH: Najgrublje kršenje Zakona o parlamentarnomvojnom povjereniku BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. februara (FENA) - Transparency International u BiH upozorava da bi imenovanje iste osobe na poziciju parlamentarnog vojnog povjerenika BiH u trećem mandatu predstavljalo najgrublje kršenje Zakona o parlamentarnomvojnom povjereniku BiH.

Naime, Zajednička komisija za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine uputila je u parlamentarnu proceduru prijedlog o imenovanju kandidata na poziciju parlamentarnog vojnog povjerenika BiH, koji će biti razmatran na 57. sjednici Predstavničkog doma PSBiH, zakazanoj za sutra.

TIBiH podsjeća da Zakon o parlamentarnom vojnom povjereniku BiH jasno precizira da mandat parlamentarnog vojnog povjerenika BiH traje pet godina, s mogućnošću jednog ponovnog izbora, s tim što je trajanje mandata prvog parlamentarnog povjerenika Bosne i Hercegovine ograničeno zaključno sa 30. junom 2012. godine.

- Imajući u vidu da je, kako je navedeno na veb stranici parlamentarnog vojnog povjerenika Bosne i Hercegovine, trenutni kandidat za poziciju parlamentarnog vojnog povjerenika već obnašao funkciju parlamentarnog vojnog povjerenika Bosne i Hercegovine u dva mandata, i to od 16.09.2009. do 27.11.2012. i od 27.11.2012 do 27.11.2017., imenovanje iste osobe u trećem mandatu bi predstavljalo direktno kršenja Zakona o parlamentarnom vojnom povjereniku, i potpuno zanemarivanje propisanih procedura - navode iz TIBiH. 

TIBiH također podsjeća da je "Zakonom propisana uloga parlamentarnog vojnog povjerenika jačanje vladavine prava i zaštite ljudskih prava i sloboda, te bi nezakonito imenovanje u tom slučaju, ne samo obesmislilo njegovu ulogu, već dodatno vodilo ka urušavanju povjerenja javnosti u institucije Bosne i Hercegovine".

Transparency International u BiH uputio je zahtjev Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine da dostavi informaciju po kom pravnom osnovu se predlaže imenovanje iste osobe za poziciju
parlamentarnog vojnog povjerenika Bosne i Hercegovine, imajući u vidu ograničavajuće odredbe
navedenog zakona.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Čović o prozivkama za prorusko djelovanje: HDZ i HNS provode europsku politiku

Muftijstvo mostarsko: Nećemo prihvatiti uzurpaciju vakufa i pravljenje novih etničkih linija

Udruženje boraca 'Patriotske lige' HNK: Oštro se protivimo prizivanju vampira rata

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom