Bosna i Hercegovina     | 19.02.2018. 13:48 |

PSBiH - Komisija podržala prijedlog izmjena Zakona o plaćama i naknadama

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 19. februara (FENA) - Komisija za finansije i budžet Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH je danas podržala Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je prijedlog tog zakona kojim se definira pravo na policijski dodatak policijskim službenicima.

Na taj način pravo na poseban dodatak (policijski dodatak) pored policijskih službenika zaposlenih u Graničnoj policiji BiH i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu, imat će i policijski službenici zaposleni u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Predloženim izmjenama Zakona definirano je da policijskim službenicima pripada pravo na policijski dodatak, i to pojedinačno najviše do 40 posto osnovne plate, s tim da ukupan fond za isplate ovog policijskog dodatka ne može biti veći od 35 posto budžeta predviđenog za osnovne plate policijskih službenika na koje se odnosi ovaj dodatak.

Predviđeno je i da se policijskim službenicima raspoređenim na poslove u sastavu Jedinice za specijalnu podršku Državne agencije za istrage i zaštitu može odobriti poseban dodatak pojedinačno najviše do 50 posto osnovne plate. Istovremeno je definirano da imenovanim policijskim službenicima ne pripada pravo na poseban dodatak.

Prije izjašnjavanja o tekstu zakona, članovi komisije prihvatili su amandman koji je predložio delegat Sifet Podžić, a kojim se, kako je pojasnio Podžić, zakonom obuhvaća i 16 državnih službenika iz Interpola.

Komisija za finansije i budžet Doma naroda podržala je principe Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, a koji je predložio Predstavnički dom državnog parlamenta.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Odbor za žalbe građana PSBiH prihvatio dvije prijave građana

Članovi Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova razgovarali s predstavnicima GIZ-a

Članovi Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH u Briselu na plenarnom zasjedanju COSAC-a

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo