Ekonomija     | 19.02.2018. 13:53 |

Ministarstvo poljoprivrede RS - Ne blokiramo rješenje za ponovni izvoz u Rusiju

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 19.februara (FENA) – Tačno je da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske (RS) dalo negativno mišljenje na Odluku o uslovima za registraciju i obavezama izvoznika voća i povrća, jer se tom odlukom reguliše da Vijeće ministara BiH propisuje određene nadležnosti entiteta, s čime nije saglasno ovo ministarstvo - rekao je portparol ovog resora entitetske Vlade Aleksandar Macanović.

Naglasio je da se nadležnosti institucija RS-a ne mogu utvrđivati odlukama koje donosi Vijeće ministara BiH, jer je po Ustvu RS-a to drugačije definisano.

-I Ustavom BiH je jasno definisano da je poljoprivreda u isključivoj nadležnosti entiteta – podsjetio je Macanović za Fenu.

Ovu odluku je predložila Uprava za zaštitu zdravlja bilja, a Macanović ističe da član 6.Zakona o vanjskotrgovinskoj politici BiH, na koji se pozivaju, ne propisuje da se odlukom definišu nadležnosti i obaveze institucija RS-a, u ovom slučaju konkretno inspektorata, sanitarne inspekcije i ministarstva entiteta.

Osim toga, dodaje Macanović, iz Ruske Federacije nije stigao nikakav dopis da bi se ovom eventualnom odlukom deblokirao izvoz jabuka iz BiH u tu zemlju, kao što se navodi u nekim medijskim izvještajima i u kojima se optužuje nadležno ministarstvo iz RS-a kao prepreka za to. 

-To nije tačno – tvrdi Macanović i podsjeća da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i voprivrede RS-a predložilo da entitetska ministarstva, kao i Distrikt Brčko donesu uredbe kojima bi se regulisala poboljšanja kada su u pitanju registracija i obaveze izvoznika voća i povrća. 

-A potom bi to mogao da bude zajednički stav BiH – dodao je Macanović.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Guvernerka: U napadu ruskih dronova na zapadu Ukrajine pogođena ključna infrastruktura

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Rusija potvrrdila povlačenje svojih mirovnjaka iz Nagorno Karabaha

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana