Ekonomija     | 19.02.2018. 15:43 |

U Srbiji svaki treći radnik radi 'na crno'

FENA Ivana Banovic

BEOGRAD, 19. veljače (FENA) - U Srbiji svaki treći radnik radi "na crno", a inspekcija rada je zbog utvrđenih nepravilnosti tijekom prošle godine kaznila poslodavce u toj zemlji s više od 231 milijuna dinara, rečeno je u ponedjeljak na predstavljanju nacionalne kampanje "Reci ne radu na crno".

Siva ekonomija u Srbiji čini nešto manje od 30 posto BDP-a države, a dnevno zbog 'sive zone' Srbija gubi osam milijuna eura, rekao je srbijanski ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

"Oni poslodavci koji rade ilegalno su svjesni što gube, ali radnici nisu i zato treba da ih educiramo. Masa naših radnika nema plaćeno bolovanje, godišnji odmor, nemaju prava na kredit i slično", rečeno je na konferenciji.

Stevan Đurović, v. d. direktor Inspektorata za rad naveo je kako je u 2017. godini inspekcija izvršila 53.424 nadzora te da je 22.411 osoba radilo na crno, što je za 2.939 više nego u 2016. godini.

"To je procentualno više od 15 posto u odnosu na 2016. godinu, a 37 posto više nego u 2015. godini", rekao je Đurović.

Inspektori rada su u prethodnoj godini otkrili 769 neregistriranih subjekata i kod njih zatekli 1.183 radnika na crno, prenosi Tanjug.

Crna statistika kaže da je prošle godine u Srbiji zbog ozljeda na radu zabilježeno 39 slučajeva sa smrtnim ishodom, a čak njih 30 posto bili su nelegalno na poslovima.

 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Srbija: Policija obnovila potragu za nestalom djevojčicom u okolici Bora

U Beogradu uhićena četvorica muškaraca zbog sumnje da su oteli muškarca iz Bangladeša

Srbija: Sjednica kolegija skupštine 1. travnja, sudjeluju i predstavnici oporbene koalicije

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom