Bosna i Hercegovina     | 19.02.2018. 15:46 |

Ombudsmeni BiH - Obustaviti diskiminaciju nestranačkih kandidata

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 19.februara (FENA) - Iz institucije Ombudsmena za ljudska prava u Bosni i Hercegovini upozorili su da je jedan od ključnih zahtijeva u procesu suzbijanja korupcije, uspostavljanja vladavine prava i evropskih integracija, depolitizacija javne uprave.

To podrazumijeva, podsjećaju, imenovanje osoba na najviše javne funkcije, posebno u javnim preduzećima, ustanovama i agencijama, koje nisu stranački kandidati. 

Ombudsmeni prvenstveno ističu da se ovakvom praksom koja je prisutna u cijeloj Bosni i Hercegovini, isključuju „nestranački“ kandidati, a diskriminacija na osnovu političkog opredjeljenja je izričito zabranjena Ustavom, Zakonom o radu kao i međunarodnim konvencijama koje imaju direktnu primjenu u domaćem pravnom sistemu. 

Naglašavaju i da je neprihvatljiva praksa prema kojoj se upravljanje javnim resursima povjerava osobama samo na osnovu njihove stranačke pripadnosti, umjesto po osnovu kvaliteta i stručnosti, a posljedice ovakve negativne selekcije su svakodnevno prisutne i očigledne. 

Ombudsmeni pozivaju nadležne organe krivičnog gonjenja da ispitaju u kojoj mjeri ovakva imenovanja predstavljaju trgovinu uticajem i druge povrede krivičnog zakona.

Pomenuti stav su iznijeli nakon što su postupali po žalbi D.J. iz Banje Luke, te razmatrali pitanje imenovanja rukovodilaca javnih preduzeća, ustanova i organa, koji se na javne pozicije imenuju kao stranački kandidati. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

BiH izdvaja 0,9 posto BDP-a za obranu, Oružanim snagama nedostaje 1.500 profesionalnih vojnih lica

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta