Svijet     | 20.02.2018. 10:22 |

Putin, Rouhani i Erdogan u aprilu u Turskoj na sastanku o Siriji

FENA Internet

MOSKVA/ANKARA, 20. februara (FENA) - Ruski predsjednik Vladimir  Putin, turski predsjednik Recep Tayyp Erdogan i iranski predsjednik Hassan Rouhani sastat će se u Turskoj u aprilu, a pripreme za taj sastanak su u toku, javila je u ruska novinska agencija RIA, pozivajući se na izjavu glasnogovornika Kremlja Dmitrija Peskova.

Ministri vanjskih poslova Rusije, Turske i Irana trebali bi se za dvije sedmice  sastati u Kazahstanu u funkciji priprema  samita o Siriji u Istanbulu, izvijestila je u ponedjeljak novinska agencija TASS navodeći iranskog ministra vanjskih poslova Mohammada Javada Zarifa.

Kako je javio TRT u ponedjeljak su telefonom razgovarali Erdogan i Putin.

Neimenovani izvor iz ureda turskog predsjednika saopćio je da su Erdogan i Putin saglasni o nastavku bliske saradnje i koordinacije u borbi protiv terorizma.

Predsjednici su razgovarali i o  bilateralnim i regionalnim temama, uključujući i situaciju u Siriji s posebnim osvrtom na proces uspostave kontrolnih punktova za nadzor poštivanja sporazuma o zoni deeskalacije u Idlibu.

Erdogan je Putina informirao i o toku operacije “Maslinova grana“ koju turske snage provode s ciljem neutralizacije terorista u sirijskoj pograničnoj regiji Afrin.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Lideri Trojke: Prijetnje državi su prijetnje entitetima

Sastanak predstavnika Razvojne banke FBiH i komercijalnih banaka, cilj podrška razvoju bh. privrede

U napadu sumnjivih militanata Islamske države u Siriji 11 ubijenih

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo