Bosna i Hercegovina     | 20.02.2018. 10:23 |

Amir Haskić zaprijetio da će po dolasku u Siriju zapaliti pasoš BiH

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 20. veljače (FENA) - Tijekom istrage prikupljeni su dokazi da je optuženi osobno i izravno, ostvarivao kontakt s aktivnim pripadnicima tzv. „ISIL“-a, koji je od Vijeća sigurnosti UN-a proglašen terorističkom organizacijom, s namjerom pridruživanja tim terorističkim strukturama.

Tužitelj iz Odsjeka za terorizam Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu protiv Amira Haskića, rođenog 1995. godine u Sarajevu, državljanina BiH.

Optuženi se tereti, da je stvorio plan i osigurao potrebna sredstva, s ciljem pridruživanja stranoj paravojnoj formaciji, koja djeluje izvan BiH, te se odlučio pridružiti strukturama tzv. „ISIL“-a, koji je od Vijeća sigurnosti UN-a, proglašen terorističkom organizacijom.

U optužnici se navodi, da je optuženi, u studenom 2017. godine, putem internet komunikacije i aplikacija za kontakte, stupio u kontakt sa aktivnim pripadnikom tzv. „ISIL“- a, koji se nalazi u Siriji, te u komunikaciji govorio pripadnicima „ISIL“-a kako je osigurao potrebna sredstva i da će se priključiti ovoj terorističkoj skupini, da će po dolasku u Siriju zapaliti pasoš Bosne i Hercegovine, te kao pripadnik terorističke skupine tzv. „Islamske države“, sudjelovati u oružanim sukobima u Siriji.

Optuženi je u svojoj namjeri, otkriven, lociran i spriječen od strane policijskih i sigurnosnih struktura u Bosni i Hercegovini, nakon čega su izvršeni pretresi objekata koje koristi, a osumnjičeni lišen slobode i nalazi se u pritvoru.

Optuženi se tereti za kazneno djelo protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama iz članka 162b. stavak (2) Kaznenog  zakona Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.  

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Macron kaže da je ogranak IS-a izveo napad na Moskvu, a grupa je pokušala napade u Francuskoj

Kremlj kaže da nijedna zemlja nije imuna na terorizam

Tajani: Nema dokaza koji povezuju Ukrajinu s terorističkim napadom u Moskvi

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom