Ekonomija     | 20.02.2018. 11:30 |

Dunović: Uskladiti Zakon o stečaju s presudom Ustavnog suda FBiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. februara (FENA) - Na inicijativu potpredsjednika Federacije BiH Milana Dunovića danas je u njegovom kabinetu održan radni sastanak s predstavnicima Udruženja poslodavaca, kao i predstavnicima premijera FBiH i Federalnog ministarstva pravde.

Cilj sastanka jeste prioriteno usklađivanje postojećeg Zakona o stečaju s presudom Ustavnog suda Federacije BiH, a koja je donesena prije gotovo dvije godine, saopćeno je iz Kabineta potpredsjednika FBiH.

Kako se navodi u saopćenju, Vlada Federacije do sada nije poslala u parlamentarnu proceduru zakonsko rješenje koje je u skladu sa presudom Ustavnog suda Federacije BiH, a na što je potpredsjednik više puta upozoravao.

- Insistirajući konstantno i beskompromisno na poštivanju odluka Ustavnog suda Federacije BiH, potpredsjednik Dunović  predložio je da se pored usaglašavanja postojećeg Zakona sa presudom Suda, za što je Vlada Federacije BiH već odredila rok, izradi i nacrt novog zakona o stečaju - kaže se u saopćenju.

Dunović smatra da je više razloga za takav prijedlog, te da je nakon Presude Ustavnog suda koja je vratila radnicima nadu u njihova prava, neophodno voditi računa i o tome da se sve buduće stečajne procedure odvijaju na takav način da se negativne posljedice svedu na minimum, a zloupotrebe potpuno iskorijene.

- Jedan od partnera za razgovore o novom zakonskom rješenju su svakako poslodavci, koji se susreću s realnim rješenjima, te samim tim i najbolje znaju na koji način stečajne procedure pokrenuti na vrijeme, sa kakvim kontrolnim mehanizmima, a da se omogući ostvarivanje radničkih prava uz istovremenu mogućnost oporavka kompanija koje se nalaze u takvoj situaciji. Ukoliko Vlada FBiH odluči da krene u ovom smjeru, spreman sam uzeti aktivno učešće u izradi zakona o stečaju koji neće biti na štetu radničke klase, a kojim će se omogućiti ozdravljenje preduzeća u stečaju - istaknuo je Dunović.

Potcrtao je, istovremeno, da "zakonitost svih stečajnih procedura mora biti imperativ djelovanja svih aktivnih sudionika tih takvih procesa, a radnici poštovani i zaštićeni kao najveća vrijednost jednog zdravog, demokratskog društva".

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Lideri Trojke: Prijetnje državi su prijetnje entitetima

Sastanak predstavnika Razvojne banke FBiH i komercijalnih banaka, cilj podrška razvoju bh. privrede

Magazinović razgovarao s Hunnom - Za godinu dana napravljen veliki napredak

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!