Ekonomija     | 20.02.2018. 13:05 |

Zvizdić na Biznis forumu u Dohi: BiH otvorena za poslovne ljude i investicije

FENA Saopćenje

DOHA/SARAJEVO, 20. februara (FENA) - Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić predvodio je delegaciju Vijeća ministara BiH koja je učestvovala na Biznis forumu Katar-BiH koji je održan u Dohi, u organizaciji Katarske privredne komore.

Na biznis forumu su prezentirane mogućnosti privredne saradnje Bosne i Hercegovine i Države Katar, kao i investicioni potencijali  BiH.

U obraćanju na otvaranju Zvizdić je rekao da je interes obje strane da se unaprijedi ekonomska saradnja, a posebno unaprijedi robna razmjena i poveća broj investicija. On je predstavio poslovno okruženje u Bosni i Hercegovini i istaknuo je da je Bosna i Hercegovina zemlja otvorena za poslovne ljude i investicije. Naglasio je da je država sistematski regulirala proces investiranja i da snažno podržava strane investitore.

Upoznao je prisutne i s jučerašnjim sastankom s katarskim premijerom koji je podržao sve prezentirane ideje o saradnji i izrazio nadu da će se sa istim susresti i bh. privrednici nakon današnjeg foruma.

Zvizdić je informisao prisutne s ekonomskim potencijalima Bosne i Hercegovine u oblastima turizma, energetike, drvne industrijom, namjenske industrije, poljoprivrede i proizvodnje zdrave i halal hrane, farmaceutske industrije i infrastrukturnim projektima.

Dodao je da je BiH posebno zainteresirana za dugoročna strateška partnerstva kroz koja bi uvozila nova znanja i tehnologije i otvarala nova radna mjesta za zapošljavanje mladih. Istaknuo je da je delegacija Vijeća ministara BiH došla u Katar da ponudi konkretne projekte i traži partnera za ekonomski razvoj. Uputio je poziv i izrazio dobrodošlicu katarskim poslovnim ljudima da posjete Bosnu i Hercegovinu.

Biznis forumu su prisustvovali zamjenik predsjedavajućeg i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko, direktor FIPA-e Gordan Milinić, predsjednik VTK BiH Ahmet Egrlić i ambasador Bosne i Hercegovine u Državi Katar Tarik Sadović.

Zvizdić se na marginama Biznis foruma susreo s počasnim sekretarom i članom Upravnog odbora Privredne komore Katara Alijem Bin Abdulateef Al Misnadom.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH razgovarao je i s generalnim direktorom  Katarskog fonda za razvoj (QFFD) Khalifom Jassim Al-Kuwarijem o jačanju saradnje Bosne i Hercegovine i Katara u oblastima obrazovanja, zdravstva i ekonomskog razvoja, te podršci mladim poslovnim ljudima iz privatnog sektora. On je rekao rekao da je interes BiH da ova saradnja rezultira podrškom pokretanju start-up kompanija s ciljem otvaranja novih radnih mjesta za mlade ljude.

QFFD je fokusiran na tri važna sektora obrazovanje, zdravstvo i ekonomski razvoj, a bavi se davanjem stipendija, garancija i tehničke podrške, saopćeno je iz VMBiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Zvizdić: Tužan sam zbog odlaska velikog čovjeka i književnika Abdulaha Sidrana

Muftija zagrebački ef. Hasanović: Divno je imati braću i prijatelje poput Katara i emira Al-Thanija

Helez završio posjetu vojnoj izložbi u Dohi: Cijeli svijet modernizuje oružane snage, mora i BiH

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom