Sport     | 20.02.2018. 14:03 |

VAR tehnologija već ovoga proljeća u Hrvatskoj nogometnoj ligi

FENA Internet

ZAGREB, 20. veljače (FENA) - Veliki broja sudačkih previda na najvećem hrvatskom nogometnom derbiju Dinamo – Hajduk (0:1), odigranom prije dva dana, naveo je čelnike hrvatske sudačke organizacije da razmisle o hitnom uvođenju video tehnologije na utakmice Prve Hrvatske nogometne lige (HNL).

- Već ovoga proljeća uvest ćemo prilagođeni VAR na HNL terene, izabrat ćemo nekoliko utakmica i vidjeti što će nam to donijeti - prenosi Jutarnji list izjavu šefa Sudačke komisije HNS-a Ante Kulušića.

Po njegovim riječima, s obzirom na visoku cijenu pune implementacije VAR (video assistant referee) tehnologije, u početku bi se pribjeglo jeftinijoj varijanti.

- Moja ideja je jednostavna. Sve utakmice Prve HNL ionako imaju izravni TV prijenos, odnosno reportažna kola odmah uz teren. U njih ćemo smjestiti jednog suca koji će biti u vezi sa sucima na terenu i reagirati što je brže moguće u spornim situacijama koje će jasno vidjeti putem TV snimke. Dakle, tu pričamo isključivo o trošku jednog dodatnog suca, što je doista zanemariv iznos - kazao je Kulušić.

Jutarnji navodi kako cijena implementacije VAR tehnologije varira od zemlje do zemlje. Tako je, primjerice, trošak u portugalskoj ligi iznosio oko milijun eura, dok je u Italiji VAR verzija stajala između 1,5 i 1,8 milijuna eura.

Sama VAR tehnologija u eksperimentalnoj je fazi u dvadesetak zemalja širom svijeta.

Međunarodni nogometni odbor (IFAB), tijelo zaduženo za regulaciju pravila nogometne igre, najavilo je da će u ožujku odlučivati o budućnosti VAR tehnologije. Očekuje se da bi IFAB tada mogao dati zeleno svjetlo za uporabu tehnologije na predstojećem Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Počinju kvalifikacije za EP za nogometašice, BiH pod vodstvom novog selektora protiv Portugala i S. Irske

Takmičarska komisija NSBiH: Sarajevu oduzeta tri boda, suspendovani Mirvić i Ibričić

Egipćani sumnjaju u pobjedu nad Hrvatskom

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo