Sport     | 20.02.2018. 14:51 |

Vujošević: Imamo malo vremena da se spremimo za težak meč (VIDEO)

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. februara (FENA) - Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine u petak, 23. februara će igrati kvalifikacijski meč za svjetsko prvenstvo 2019. godine u Kini protiv selekcije Belgije. 

Reprezentativci BiH počeli su trenirati u nedjelju, a kako je kazao na današnjoj konferenciji za medije selektor BiH Duško Vujošević, BiH tek od jučer trenira u kompletnom sastavu. 

- Jučer smo se okupili u punom sastavu, a svi pozvani igrači su odazvali. Zdravstveno stanje je dobro, s tim da neke igrače muže blaže povrede, a neki su se istrošili u prvenstvima. Radimo na njihovom oporavku, jer imamo malo vremena da se pripremimo za težak meč - rekao je Vujošević. 

Ističe da su belgijanci atletski moćna reprezentacija, koja je dosta napredovala u zadnjih desetak godina.   

- Često mijenjaju taktiku i odbranu. To su igrači iz ozbiljnih liga, a imaju i dobrog trenera. Startali su kvalifikacije lošije od očekivanog. Ako upišu poraze u naredna dva meča, teško da će se plasirati na SP - naglašava selektor. 

Naglašava da se u BiH često kreira pretjerani optimizam, te da njegovi košarkaši moraju ući u meč s većom dozom motiva od protivnika. 

- Moramo biti motivisani više od njih. Nadam se da će i dvorana biti ispunjena, jer mislim da u ovi igrači to zaslužili - podvukao je strateg. 

Osvrnuo se i na Amerikanac Scottija Wilbekina, koji je trebao zaigrati za reprezentaciju BiH, ali je taj dogovor u zadnjim trenucima propao, jer se košarkaš Darussafake odlučio za selekciju Turske.

- Wilbekin je želio pasoš BiH da bi mogao lakše potpisati ugovor sa nekim evropskim klubovima. Takvi igrači se rijetko stave u službu tima. Ne znam da li bi to Wilbekin uradio, ali ako bi stavio svoje motive ispred ekipe, ja to ne bih trpio - objasnio je Vujošević. 

Kapiten reprezentacije BiH Elmedin Kikanović ističe da je veoma važno za BiH da u ovim kvalifikacijama dobije domaće utakmice, ali da Belgija nije nimalo naivan tim. 

- Svjesni smo važnosti utakmice i njihove situacije. Važno je dobiti domaće utakmice. Belgija je ekipa koja je dugo na okupu sa selektorom Castelsom, imaju odlične igrače i sigurno neće biti  lako. Vodili su protiv Francuza i Rusa, ali nisu izdržali do kraja meča. Moramo im pokazati da nikome nećemo prepustiti ulogu favorita - izjavio je Kikanović. 

Nemanja Gordić se nada ispunjenoj Skenderiji, jer publika može biti presudni faktor u meču protiv dosta iskusnije selekcije Belgije. 

Iskusniji su od nas, igraju u istom sistemu već nekoliko godina i moramo biti spremi za to. Mi smo mlada ekipa, pravićemo greške, ali moramo dati sve od sebe da to ispravimo i da probamo dobiti utakmicu - zaključio je Gordić. 

BiH i Belgija će odmjeriti snage u petak u dvorani "Mirza Delibašić" centra Skenderija s početkom u 20 sati. 

Pogledajte http://www.fena.ba/video/1476/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1YyZsyTWzz0jMH9OEIzgMnUuAcPIHuVbT?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Poznati parovi košarkaške Lige 6 za prvaka i Lige za opstanak

Košarkaši Mladosti posljednji učesnici Lige 6 za prvaka

Mladost savladala Spars i došla na korak do plasmana u Ligu 6

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo