Kultura     | 20.02.2018. 14:54 |

Jačanje svijesti o jezičkom identitetu u fokusu 'Dana Instituta za jezik'

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 20. februara (FENA) - Institut za jezik Univerziteta u Sarajevu (UNSA) i ove godine će nizom prigodnih sadržaja, organiziranih u sklopu tridesetodnevne manifestacije "Dani Instituta za jezik“ koja počinje 21. februara, obilježiti Međunarodni dan maternjeg jezika i godišnjicu osnivanja ove naučne ustanove.

Najavljeno je to danas na pres-konferenciji u Sarajevu na kojoj su o značaju njegovanja jezičke kulture u najširem civilizacijskom kontekstu, te sadržaju i porukama spomenute manifestacije, kao i ciljevima i djelovanju Instituta za jezik UNSA govorili direktor i saradnici ovog instituta Alen Kalajdžija, Aida Kršo i Jasmin Hodžić.

Istaknuli su da će "Dani Instituta za jezik“, u čijem je fokusu jačanje svijesti o jezičkom identitetu, biti prilika da se naučna, stručna i najšira javnost upoznaju o  značaju maternjeg jezika, komunikacije i uopće njegovanja kulture dijaloga, kao ključnih civilizacijskih vrijednosti, orijentiranih ka njegovanju duha tolerancije, međusobnom uvažavanju i boljem razumijevanju različitosti.

- Institut za jezik djeluje 46 godina i ima zadatak da promovira jezičku politiku. Jezička politika u BiH, nažalost, danas se ne vodi na najbolji mogući način, nema jasne ciljeve i ostavljena je na milost i nemilost sistema - kazao je direktor Instituta Alen Kalajdžija, podsjećajući da se radi o naučnoj instituciji koja je fokusirana na izučavanje bosanskog, srpskog i hrvatskog jezika.

Dodao je da Institut pruža podršku naučnoistraživačkom i stručnom radu, uključujući izučavanje fenomena koji se tiču historije jezika, dijalekata, standarda i leksikografske obrade, kao i bogatu izdavačku djelatnost o čemu svjedoči više od 30.000 stranica objavljenog teksta i više od 400 naučnih saradnika iz BiH, regije i svijeta.

Saradnica Instituta za jezik UNSA Aida Kršo ukazala je na značaj njegovanja pripadnosti određenoj jezičkoj tradiciji, potcrtavajući da je očuvanje maternjeg jezika, istovremeno, i otvaranje ka multikulturalnosti u najširem smislu, što podrazumijeva puno poštivanje prava na maternji jezik i punu slobodu komunikacije, kao i otvorenost za učenje stranih jezika.

- UNESCO i ostale međunarodne organizacije insistiraju na očuvanju maternjeg jezika i obilježavanju dana maternjeg jezika, kao i dana pismenosti, a sve u pravcu njegovanja tolerancije, razumijevanja, saradnje, komunikacije, slobode, pristupačnosti...- navodi Kršo, naglašavajući važnost jezika kao instrumenta preveniranja problema koji mogu nastati usljed nedovoljne, loše, ili nikakve komunikacije.       

Prema programu "Dana Instituta za jezik" koji je predstavio saradnik Instituta za jezik UNSA Jasmin Hodžić, jedan od ključnih događaja odnosi se na promociju izdanja ovog instituta koja će uslijediti 5. marta, dan nakon obilježavanja Dana Instituta.

Inače, ova manifestacija počinje 21. februara za kada je planirano predavanje za učenike osnovnih i srednjih škola povodom obilježavanja Međunarodnog dana maternjeg jezika, a u saradnji s JU Biblioteka Sarajeva.   

Programom je predviđeno i održavanje više javnih tribina, okruglih stolova, tematskih sastanaka i predavanja te promocija knjiga, a posebnost njenog ovogodišnjeg izdanja jeste susret s kolegama s Instituta za makedonski jezik "Krste Misirkov“ iz Skoplja i Fakulteta za crnogorski jezik i književnost iz Cetinja, što manifestaciji daje međunarodni karakter.

U fokusu spomenutih skupova bit će tema "Bosanski jezik u kontekstu Međunarodnog dana maternjeg jezika“, a svojevrstan kuriozitet predstavlja Digitalna prezentacija 100 bosanskih rječnika, planirana za 23. februara u Drugoj gimnaziji u Sarajevu.

U sklopu spomenutih aktivnosti saradnici Instituta za jezik UNSA gostovat će u više gradova diljem Bosne i Hercegovine (Banja Luka, Prijedor, Bugojno, Konjic, Vareš, Glamoč ...)   

Institut za jezik UNSA je naučna ustanova koja se bavi naučnoistraživačkim radom iz oblasti jezika, osposobljavanjem kadra za naučnoistraživački rad i objavljivanjem rezultata rada u svojim izdanjima.

Naučnoistraživački rad u Institutu provodi se u naučnim odjeljenjima podijeljenim prema lingvističkim oblastima i to u sklopu odjeljenja za standardni jezik, dijalektologiju, historiju jezika i leksikologiju, u okviru kojih djeluju saradnici Instituta, specijalizirani za ove oblasti nauke o jeziku.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Institut za jezik objavio knjigu Jezički izraz 'Varice' fra Antuna Kneževića

Bogatim programom Institut za jezik obilježava Dan instituta te Dan maternjeg jezika

Obilježavanje 30. godišnjice od zatvaranja logora Gabela

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo