Svijet     | 20.02.2018. 14:58 |

Indonezija zaplijenila rekordnih 1,6 tona kristal metamfetamina

FENA Internet

DŽAKARTA, 20. februara (FENA) - Indonezija je zaplijenila rekordnih 1.6 tona kristal metamfetamina s broda kod sjevernog otoka Batam u utorak, saopćio je zvaničnik za borbu protiv narkotika Sulistiandriatmoko, u drugoj velikoj zaplijeni droge u ovom mjesecu.

Vlada predsjednika Joko Widodoa bori se da prekine rastuću potrošnju kristal metamfetamina i ostalih narkortika. Nije, međutim, izbio krvavi rat s narko kartelima kao na susjednim Filipinima, gdje je na hiljade ljudi ubijeno u operacijama protiv trgovaca drogom.

Indonezija ima jedan od najstrožih svjetskih zakona protiv narkotika, a trgovina drogom je kažnjiva smrću.

- Procjenjuje se da je zaplijenjeno 1,6 tona, i to je rekordna zapljena za nas - kazao je Sulistiandriatmoko, dodajući da su detalji porijekla i destinacije droge još pod istragom.

Ured UN-a za borbu protiv droga i kriminala (UNODC) procjenjuje da je vrijednost trgovine  metamfetaminom i heroinom u 2013. godini  iznosila 13 milijardi dolara.

U ovom su mjesecu indonezijske vlasti zaplijenile više od tone kristal metamfetamina, poznatog u lokalnom žargonu kao "shabu-shabu", također u Batamu, industrijskom središtu nedaleko od Singapura.

Budi Waseso, čelnik antinarkotičke agencije, izjavio je da su vlasti djelovale po dojavi kineskih i tajlandskih vlasti i da je isporuka droge stigla iz Mijanmara u plovilu koje je izgledalo kao ribarska brodica.

Mijanmar je dio takozvanog "Zlatnog trougla" skupa s Tajlandom i Laosom, u kome cvijeta proizvodnja i trgovina drogom, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Kina i Indonezija pozvali na hitan i trajan prekid vatre u Gazi

PUZ: Pritvoren 27-godišnjak s 300.000 tableta iz kojih se može dobiti droga

U pretresu kuće u Neumu pronađena droga

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta