Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 20.02.2018. 16:00 |

Poslanici o inicijativi Bećirovića za ravnopravnost svih naroda u cijeloj BiH

FENA

SARAJEVO, 20. februara (FENA) - Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) Denis Bećirović kazao je danas novinarima da se pitanju istinske ravnopravnosti svih građana i naroda na cijeloj teritoriji BiH mora pristupati na pošten, principijelan i konzistentan način.

Naime, Bećirović je podnositelj inicijative kojom Predstavnički dom poziva nadležne organe Hercegovačko-neretvanskog kantona, Kantona 10, Srednjobosanskog kantona te Zapadnohercegovačkog kantona i Posavskog kantona da, najkasnije u roku od 30 dana od dana usvajanja ove inicijative u Predstavničkom domu PSBiH, izmijene i dopune ustave navedenih kantona, s ciljem osiguranja ustavne ravnopravnosti Srba.

Osim toga, ovom inicijativom se poziva da se ustavima kantona, u kojima to do sada nije učinjeno, precizira i osigura ustavna ravnopravnost bosanskog i srpskog jezika te latinice i ćirilice.

- Gdje god vidimo da ima ustavne neravnopravnosti ili nepravde, naša je dužnost da te stvari ispravljamo - istakao je Bećirović. 

Osim toga, dodao je da je potrebno osigurati ustavnu ravnopravnost Islamske zajednice, zajedno sa Katoličkom i Srpskom pravoslavnom crkvom, te potpisati taj ugovor.

Bećirović je kazao i to da je nedopustivo da se bosanski jezik negira u Republici Srpskoj.

- Potreban nam je pošten pristup tako da, napokon, prvo normativno uredimo te stvari u skladu s odlukom Ustavnog suda i Ustavom BiH, a onda da i u praksi zaživi istinska ravnopravnost, a ne da imamo ovakve slučajeve diskriminacije u cijeloj BiH - rekao je poslanik SDP-a.

Predsjedavajuća Predstavničkog doma PSBiH Borjana Krišto (HDZ) za pitanje konstitutivnosti Srba u bh. kantonima kazala je da se izmjenama Izbornog zakona koji je predložio HDZ-e, ne u potpunosti, ali bitno popravlja i pozicija izaslanika iz reda srpskog naroda.

- Otvoreni smo za svaki vid koji jamči svakom narodu da bira svoje političke predstavnike - kazala je Krišto.  

Predsjedavajući Kluba poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Staša Košarac rekao je da će SNSD o Bećirovićevoj inicijativi tokom dana zauzeti definitivan stav.

Ocijenio je da je inicijativa poprilično tendenciozna te da joj u ovom trenutku treba pristupiti na oprezan način.

Podvukao je da SNSD definitivno nije zadovoljan statusom srpskog naroda u Federaciji BiH, niti u spomenutim kantonima, jer, kako je rekao, po ustavima tih kantona, Srbi nisu čak ni konstitutivni narodi.

Zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma PSBiH Šefik Džaferović (SDA) sramotnom smatra činjenicu da, 18 godina nakon što je Ustavni sud BiH donio odluku o ravnopravnosti naroda na cijeloj teritoriji BiH, u spomenutim kantonima svi konstitutivni narodi i građani nisu tako tretirani. 

- To treba ispraviti što prije i SDA to podržava. Sramota je što srpski narod u tim kantonima, u ustavno-pravnom smislu, nije tretiran kao konstitutivan narod - zaključio je. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

PSBiH - Poslanici nisu usvojili zaključke Kluba SNSD-a

PSBIH - Poslanici o predloženim zaključcima Kluba SNSD-a

Predstavnički dom PSBiH - Poslanici raspravljaju o političkoj situaciji u institucijama BiH

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana