Bosna i Hercegovina     | 20.02.2018. 19:34 |

Bešlić primio predstavnike Međunarodne franjevačke komisije za ekumenizam

FENA Saopćenje

MOSTAR, 20. veljače (FENA) - Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić primio je u utorak poslijepodne u prostorijama Gradske vijećnice u Mostaru predstavnike Međunarodne franjevačke komisije za ekumenizam i međureligijski dijalog koja svoj ovogodišnji susret održava u Mostaru.

 Uz riječi dobrodošlice, mostarski gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo održavanjem susreta u Mostaru, te ocijenio je kako je Mostar jedini istinski višenacionalni i višereligijski grad u Bosni i Hercegovini, koji je teško stradao u ratu te da se još uvijek obnavljaju materijalne štete, ali i međuljudski odnosi, u čemu upravo mogu puno pomoći vjerske zajednice i njihovi predstavnici.

 Dodao je kako podržava projekte ekumenske i međureligijske inicijative, a jedan od njih je "Škola za dijalog", koju organiziraju Grad Mostar i Općina Montegrotto u Italiji zajedno s predstavnicima crkava i vjerskih zajednica u Mostaru.

 - To je dobar projekt i nastavit ćemo ga širiti. Za dugoročan mir važne stvari su upoznavanje drugih i drugačijih, a uz dijalog želimo izgraditi uvažavanje i povjerenje među ljudima - rekao je Bešlić.

 Zaželio je da im ovaj susret i boravak u Mostaru ostanu u ugodnom sjećanju i da svi pomognu svojim radom i zalaganjem u izgradnji bolje i sigurnije budućnosti svijeta.

 Fra Russel Murray, generalni animator za evangelizaciju i predsjednik Komisije zahvalio je Bešliću na prijemu, porukama i informacijama koje im je pružio te na ugodnom boravku u Mostaru.

 U pratnji svog domaćina fra Ike Skoke, utemeljitelja franjevačkog centra za dijalog u Mostaru, predstavnici Međunarodne franjevačke komisije za ekumenizam i međureligijski dijalog  susreli su se i s predstavnicima Islamske zajednice i Pravoslavne crkve, a primio ih je i fra dr. Miljenko Šteko, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije.

 Predstavnici Međunarodne franjevačke komisije za ekumenizam i međureligijski dijalog istaknuli su vrlo pozitivnim, da unatoč svim iskušenjima i tri rata koji su se ovdje vodila u jednom stoljeću, cijelo vrijeme se obnavlja i vodi dijalog te izgrađuje suživot.

 

 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Helez u nastupnu posjetu primio ambasadora Republike Sjeverne Makedonije Jakupa Redžepija

Helez - Sticz: Važna ulogu EUFOR-a u Bosni i Hercegovini

Predstavnici OKBiH i Magoda: Stvoriti bolje okruženje za vrhunske sportiste i olimpijce

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana