Magazin     | 21.02.2018. 08:00 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 21. veljače (FENA) -

- 1431. Engleski osvajači započeli suđenje francuskoj heroini, kasnije i katoličkoj svetici, Ivani Orleanskoj. Crkveni sud ju je po naredbama Engleza optužio za herezu i 30. svibnja iste godine u Rouenu spalio na lomači kao vješticu.

- 1513. Umro papa Julije II., pravim imenom Giuliano della Rovere. Bio je poznat pod nazivom 'Strašni papa' zbog plana uništenja lokalnih feudalnih moćnika.

- 1677. Umro Baruch de Spinoza, jedan od najvećih filozofa racionalista sedamnaestog stoljeća. Smatra se osnivačem modernog biblijskog kriticizma. Njegovo najveće djelo je 'Etika'.

- 1804. Iz metaloprerađivačke radionice Pen-y-Darren u britanskom Walesu, izišla je prva samohodna parna lokomotiva čime je omogućen početak industrijske revolucije.

- 1848. Karl Marx i Friedrich Engels, utemeljitelji teorije komunizma, objavili su Komunistički manifest, jedan od najzloglasnijih tekstova u povijesti i jedan od najutjecajnijih svjetskih političkih traktata.

- 1860. Rođen Karel Matej Čapek-Chod, novinar i pisac koji je skovao i u svojim znanstveno fantastičnim romanima prvi iskoristio termin - robot.

- 1878. U gradu New Havenu u Connecticutu izdan prvi svjetski telefonski imenik u kojemu je bilo popisano oko 50 telefonskih brojeva.

- 1881. Rođen Waldemar Bonsels, njemački pisac i autor pustolovne pčelice Maje uz koju su mnoga djeca odrasla.

- 1893. Rođen Andres Segovia, španjolski gitarist. Smatran je najvećim gitarističkim virtuozom novijeg doba, a zaslužan je za renesansu tog instrumenta.

- 1916. Počela Verdunska bitka, najduža i jedna od najznačajnijih i najkrvavijih bitaka Prvog svjetskoga rata, a odvijala se između Francuske i Njemačke. U bitci je poginulo oko 250.000 vojnika, a oko 500 000 je ranjeno.

- 1922. Egipat dobio neovisnost od Ujedinjenog Kraljevstva.

- 1934. Ubijen Augusto Nicolas Calderon Sandino, nikaragvanski revolucionar i vođa pobune protiv američke okupacije Nikaragve. Sandino se smatra jednim od najvažnijih narodnih heroja današnje Nikaragve.

- 1946. Rođen Alan Rickman, britanski filmski i kazališni glumac i redatelj. Poznat je po filmovima 'Umri muški', 'Razum i osjećaji', te serijalu filmova u mladom čarobnjaku Harryju Potteru.

- 1947. Američki fizičar i izumitelj Edwin Herbert Land predstavio svoj najpoznatiji izum - polaroidnu kameru, nazvanu Landkamera.

- 1958. Gerald Holtom dizajnirao i izradio 'peace' simbol koji se u početku koristio za potrebe Kampanje za nuklearno razoružanje da bi kasnije postao globalno prihvaćen simbol mira.

- 1965. Ubijen Malcolm X, jedan od najvećih crnačkih vođa i boraca za prava crnaca u povijesti SAD-a.

- 1974. U Skupštini SFRJ usvojen novi Ustav kojim su definirane promjene u odnosima federacije i federalnih jedinica i ustrojstvo federalne zajednice. Republike praktično postale nacionalne države, a autonomne pokrajine Kosovo i Vojvodina konstitutivni elementi federacije.

- 1991. Umrla Margot Fonteyn, engleska primabalerina asoluta, vjerojatno najbolja engleska balerina svih vremena i jedna od najcjenjenijih baletnih umjetnica svoga doba u svijetu.

- 1992. Rezolucijom Vijeća sigurnosti 743 osnovan UNPROFOR - Zaštitne snage Ujedinjenih naroda. Misija je pokrivala područje bivše Jugoslavije (bez Slovenije), a glavnina snaga bila je raspoređena na teritorijima Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Snage su raspuštene 31. ožujka 1995. godine.

- 1995. Američki poslovni čovjek, ali prvenstveno pustolov Steve Fossett, balonom je nakon leta preko Pacifika sletio u Leader u kanadskoj pokrajini Saskatchewan čime je postao prvi čovjek koji je sam u balonu preletio čitav Tihi ocean.

- 2000. Međunarodni dan materinskoga jezika obilježava se svake godine 21. veljače od 2000. godine, s ciljem unapređivanja, učenja i razvoja materinskog jezika, te njegovanja jezične i kulturne različitosti i višejezičnosti.

- 2011. Umro Vladimir Ivir, jedan od najvećih hrvatskih anglista i hrvatskih prevoditelja te prvi hrvatski teoretičar prevoditeljstva. Poznat je i kao osoba koja je prenosila prvo čovjekovo slijetanje na Mjesec 1969. godine.

- 2015. Umro Holm Sundhausen, jedan od najznačajnijih suvremenih njemačkih povjesničara koji se bavio problemima srpske, jugoslavenske i balkanske povijesti.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Dogodilo se na današnji dan

Dogodilo se na današnji dan

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom