Svijet     | 21.02.2018. 11:36 |

Filipinski zvaničnici u posjeti Kuvajtu zbog spora o migrantskim radnicima

FENA Internet

MANILA, 21. februara (FENNA) - Filpinski zvaničnici u četvrtak će otputovati u Kuvajt kako bi zatražili bolju zaštitu migrantskih radnika nakon diplomatskog spora o navodnom maltretiranju Filipinaca u toj zalivskoj zemlji.

Ministar rada Silvestre Bello izjavio je novinarima u srijedu da će jedan od njegovih zamjenika predvoditi delegaciju, koja bi također trebala posjetiti Saudijsku Arabiju i Katar kako bi zatražila reforme na njihovom tržištu rada.

Na vrhu liste zahtjeva je da se filipinskim radnicima dopusti da zadrže svoje mobitele i pasoše, koje im mogu zaplijeniti poslodavci.

Posjeta dolazi nakon što je filipinski predsjednik Rodrigo Duterte u prošloj sedmici objavio zabranu odlaska Filipincima koji planiraju raditi u Kuvajtu.

Ta odluka uslijedila je nakoin ubistva filipinske kućne pomoćnice čije je tijelo pronađeno u zamrzivaču u Kuvajtu u ovom mjesecu. 

Duterteova zabrana izazvala je diplomatski spor između Filipina i zalivske države nakon što je on naveo da arapski poslodavci redovno siluju filipinske radnice, koje prisiljavaju da rade po 21 sat dnevno i daju im izrazito lošu hranu.

Kuvajt je pozvao Dutertea u posjetu, ali on tek treba odgovoriti na poziv.

Vlasti tvrde da 252.000 Filipinaca radi u Kuvajtu, uglavnom kao kućne pomoćnice. Oni su među dva miliona zaposlenih u regiji, čiji su prihodi od ključne pomoći za  filipinsku ekonomiju.

Desetak miliona Filipinaca radi van zemlje i njihov tretman česta je politička tema u zemlji, prenosi AFP.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Pod klizištem u Filipinima zatrpana dva autobusa s najmaje 11 ljudi

Kuvajt formirao vladu na čelu s premijerom šeikom Mohammedom Sabahom al-Salemom al-Sabahom

Novi kuvajtski emir položio zakletvu

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta