Bosna i Hercegovina     | 21.02.2018. 12:15 |

Greminger: OSCE će nastaviti snažno podržavati reformski proces u BiH

FENA Hazim Aljović

SARAJEVO, 21. februara (FENA) - Misija OSCE-a nastavit će snažno podržavati reformski proces u Bosni i Hercegovini, poručio je danas generalni sekretar OSCE-a Thomas Greminger koji boravi u dvodnevnoj posjeti u BiH.

Greminger je na konferenciji za medije kazao da je tokom sastanaka s bh. dužnosnicima razgovarao o pitanjima koja ostaju izazov na reformskom putu, kao što su obrazovanje, izmjene i dopune Izbornog zakona te implementacija ljudskih prava i korupcija.

- Naša izvrsna saradnja s vlastima na svim nivoima važna je za obje strane. OSCE je zadržao aktivnu, ali nepristranu ulogu u ovoj zemlji i nastavit ćemo čini sve to i raditi sa svim akterima na svim nivoima - rekao je Greminger te istakao da je ostvaren određeni napredak u proteklim godinama, uključujući imlementaciju Reformske agende.

Međutim, naveo je da je zabrinut zbog negativne retorike političkih lidera što podriva ostvareni napredak i onemogućava značajne iskorake.

- Zbog toga bi podstakao političke lidere ove države da se više potrude da bi ostvarili kompromis za korist građana - naglasio je Greminger.

Istakao je da je sa svim sagovornicima razgovarao o Izbornom zakonu.

- Zaista želim, zbog izostanka napretka, donošenje izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH u skladu s nedavnom odlukom Ustavnog suda BiH. Misija OSCE-a sarađuje s ostalim partnerima iz međunarodne zajednice u cilju stvaranja pretpostavki za dijalog i kompromis, ali same stranke moraju se snažnije angažovati - rekao je Greminger.

U vezi s obrazovanjem poručio je da djeca iz cijele BiH predstavljaju sadašnjost i budućnost te da zaslužuju jednake prilike za kvalitetno obrazovanje.

- Nažalost, neki lideri često koriste djecu kao sredstvo za ostvarenje političkih ciljeva. BiH ne može postati prosperitetna zemlja ako ne osigura kvalitetno obrazovanje bez ikakvih oblika diskriminacije. Učenici iz Jajca su uspjeli spriječiti podjele u svojoj zajednici - naveo je Gremineger te dodao da će OSCE nastaviti pružati podršku inkluzivnom osnovnom i srednjem obrazovanju u BiH.

Gremineger je zahvalio za gostoprimstvo u BiH te istakao da se tokom posjete do sada sastao s članovima Predsjedništva BiH, sa zamjenikom ministra vanjskih poslovna BiH i predstavnicima Parlamentarne skupštine BiH, te posjetio Travnik i Vitez gdje je razgovarao sa lokalnim  dužnosnicima.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Bećirović - Labib: Belgija važan partner na putu BiH ka evropskim i euroatlantskim integracijama

Delegacija Svekineskog narodnog kongresa u PSBiH - Jačati privredne i druge veze BiH i Kine

OSCE BiH: Nema više vremena za gubljenje u provedbi reformi

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo