Ekonomija     | 21.02.2018. 14:01 |

Maksimović: Očekujemo u ovoj godini povećanje zasijanih površina

FENA Kadira Šakić

SREBRENICA, 21. februara (FENA) - Na području Srebrenice tokom 2016. i 2017. godine posijano je 219 hektara i očekujemo da će se taj trend zadržati i ove godine - izjavio je Feni načelnik odjeljenja za privredu i razvoj Općine Srebrenica Cvijetin Maksimović.

Navodi da je tokom jesenje sjetve na području Srebrenice zasijano ukupno 69 hektara i od toga najveće površine su bile zasijane pšenicom i drugim žitaricama. 

- Prošle godine došlo je do povećanja proizvodnje u odnosu na prethodne godine. Sedam korisnika je posadilo oko 15 tona sjemenskog krompira - kaže Maksimović, naglasivši da će Općina Srebrenica u narednom periodu kroz različite programe pružati pomoć poljoprivrednim proizvođačima.

Općina je u pregovorima da se nastavi proizvodnja krompira u većim količinama, a Maksimović vjeruje da će uspjeti povećati broj poljoprivrednih proizvođača. U narednom periodu očekuju i povećanje zasijanih površina voćem.

Makismović navodi da postoje određeni zahtjevi poljoprivrednih proizvođača kada je u pitanju povrtlarska kultura.

- Poljoprivrednici ne trebaju da očekuju da će od Općine dobiti sve, nego moraju uložiti svoja sredstva. Ipak, Općina će dati neki dio sredstava poljoprivrednim proizvođačima. Mislim da se srebrenički proizvod može naći na tržištu i ostvariti odličnu prodaju, jer je naše područje čisto i zdravo. U seoskim područjima ljudi koriste stajsko đubrivo koje je bitno za proces proizvodnje - potcrtao je Maksimović.

Ove godine budžetom Općine Srebrenica za poljoprivrednike je predviđeno oko 180 hiljada konvertibilnih maraka.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Češka Republika namjerava podržati Rezoluciju o Srebrenici

Rezolucija o Srebrenici ima podršku u Ujedinjenim narodima, protiv Srbija, Rusija, Venecuela, Nikaragva i Sjeverna Koreja

SDA: Vučić ponovo negirao genocid u Srebrenici

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana