Bosna i Hercegovina     | 21.02.2018. 13:41 |

Mesihović-Dinarević: Stanovništvo vodi računa o zdravlju, to treba još pojačati

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. februara (FENA) - Odbor za kardiovaskularnu patologiju Odjeljenja medicinskih nauka Akademije nauka i umjetnosti BiH procijenio je da bi trebalo pojačati nadzor nad prevencijom kardiovaskularnih bolesti s ciljem smanjenja stope smrtnosti, a na današnjem predavanju na to su ponovo podsjetili i medicinsko osoblje.  

Predsjednica Odbora akademkinja Senka Mesihović - Dinarević u izjavi novinarima podsjetila je da su kardiovaskularne bolesti jedan od vodećih uzroka prerane smrtnosti, a dosta su odgovorne i za visoke zdravstvene troškove.

Stoga su, kaže, sublimirali sve što je najnovije u krovnim svjetskim organizacijama (Svjetska zdravstvena organizacija, Evropsko udruženje kardiologa….), a krenuli su od riziko faktora za razvoj kardiovaskularnih bolesti u svim starosnim dobima.

- Naša dužnost je utjecati, koliko se to može, u prevenciji kardiovaskularnih bolesti u primarnoj zdravstvenoj zaštiti koja je prva stanica za pacijente - kazala je.  

Naglasila je da se u cilju zaštite zdravlja mora voditi računa o visini krvnog tlaka, holesterolu, kao i zdravim stilovima života i fizičkoj aktivnosti. Napomenula je da ovdašnje stanovništvo ipak u posljednjih desetak godina više vodi računa o svom zdravlju i zdravim životnim stilovima. To, kaže, samo treba pojačati.

Šefica Službe za promociju zdravlja i edukaciju Zavoda za javno zdravlje FBiH Aida Ramić-Čatak podsjetila je da 53 posto vodećih uzroka smrti spada u grupu kardiovaskularnih bolesti. Vodeći faktori rizika su hipertenzija (povišen krvni tlak), pušenje, a tek četvrtina ovdašnjeg odraslog stanovništva fizički je aktivna. Trećina odraslih osoba ima problem s prekomjernom težinom, a skoro četvrtina s gojaznošću. Skrenula je stoga pažnju na potrebu sistemskog pristupa odnosno intervencija, prevencije i nadzora kardiovaskularnih bolesti.

- Mnogo je posla za sve nas u sektoru zdravstvu da promijenimo nešto u nadzoru kardiovaskularnih bolesti - naglasila je. Istaknula je važnost uspostavljanja partnerstva sa građanima da i sami budu uključeni na promjenu životnih stilova i navika kojima mnogo mogu unaprijediti zdravlje.  

Obiteljsku medicinu kao jedan od najvažnijih segmenata zdravstvenog sistema za prevenciju istaknuo je i doc. dr. Zaima Jatić iz JU Dom zdravlja KS. Kaže da oni često kontaktiraju sa pacijentima i mnogo vremena posvećuju prevenciji posebno kardiovaskularnih oboljenja koja su kod nas među vodećim uzrocima smrtnosti. Ističe da je za kvalitetnu prevenciju neophodan zajednički i dobro planiran sveobuhvatni pristup u kojem bi značajnu ulogu imala obiteljska medicina.

Na današnjem događaju u ANUBiH prezentirani su vodiči i smjernice za kardiovaskularne bolesti (vodeći faktori rizika) namijenjeni timovima obiteljske medicine. Radi se o materijalu koji je Zavod za javno zdravstvo FBiH prezentirao širom FBiH, u suradnji s federalnim resornim ministarstvom, a podržan je od Vlade Švicarske i Svjetske zdravstvene organizacije.    

Današnje predavanja jedno je u nizu što ih je Odbor za kardiovaskularnu patologiju Odjeljenja medicinskih nauka ANUBiH (u suradnji s Federalnim ministarstvom zdravstva, Zavodom za javno zdravstvo FBiH i Udruženjem kardioologa BiH) organizirao širom BiH.    

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Mesihović: Učešće predstavnika ANU BiH u procesu izmjena Zakona o visokom obrazovanju

ANUBiH - Nobelova nagrada iz fizike za 2023. i uspjesi akademika Dejana Miloševića

Promovisani novoizabrani članovi ANU BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo