Bosna i Hercegovina     | 21.02.2018. 14:29 |

Greminger: Napredak u BiH bi bio bolji kada bi se ublažila retorika bh. lidera

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. februara (FENA) - Generalni tajnik Organizacije za evropsku sigurnost i suradnju (OSCE) Thomas Greminger pohvalio je tokom susreta sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josipom Brkićem napredak koji je postignut u provedbi Reformske agende, dodajući da bi rezultati bili još bolji kada bi se ublažila retorika bh. političkih lidera.

Brkić je istaknuo opredijeljenost BiH unapređenju aktivnosti unutar OSCE-a i za suradnju sa tom organizacijom, a Greminger je naglasio neupitnu potporu OSCE-a evropskim integracijama BiH kroz pomoć u jačanju institucija i vladavine prava.

Uz isticanje značaja koji OSCE ima u provedbi izbora, Brkić je podsjetio da je ovo izborna godina, koja će, mišljenja je, biti puna izazova, ali je izrazio uvjerenje da će do maja doći do napretka u izmjenama Izbornog zakona sukladno odluci Ustavnog suda BiH, da bi izbori u oktobru bili održani i vlast na vrijeme formirana.

Na sastanku je razgovarano o značaju uspostave kvalitetnog inkluzivnog obrazovanja mladih te je istaknuto da će Misija OSCE-a u BiH i u budućnosti nastaviti angažman na smanjenju diskriminacije u školama i objedinjavanju podijeljenih škola.

Razmijenjena su mišljenja i pozicije o bilateralnom sporazumu BiH i OSCE-a  kojim bi se između ostalog regulirao status, privilegije i imuniteti zvaničnicima i službenicima OSCE-a u BiH, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Brkić: Integracija u EU i unapređenje odnosa s NATO-om prioriteti bh. vanjske politike

Brkić: Za BiH od ogromnog značaja da dobije pozitivnu odluku o pokretanju pristupnih pregovora

Konaković i Brkić s ministricom Luehrmann: Otvaranje pristupnih pregovora podstiče razvojni proces

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo