Svijet     | 21.02.2018. 16:43 |

Zovko: Hrvati u BiH moraju imati pristup obrazovanju na materinskom jeziku

FENA Saopćenje

BRUXELLLES, 21. veljače (FENA) - Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko čestitala je u srijedu Međunarodni dan materinskog jezika, koji se od 2000. godine obilježava na današnji dan s ciljem unaprjeđivanja, učenja i razvoja materinskog jezika, te njegovanja jezične i kulturne različitosti i višejezičnosti, priopćio je Ured zastupnice Zovko.

 Prema UNESCO-voj konvenciji zajamčeno je da sva djeca moraju imati obrazovanje na materinskom jeziku, poput svojih roditelja, što se nastavlja i u očuvanju tog istog jezika putem informiranja i izdavaštva. 

 Zovko je istaknula da Hrvati u Bosni i Hercegovini imaju ustavom zagarantirano to pravo.

 "Želim da konačno, i pored dopisništva Hrvatske radiotelevizije, na kojem iskreno čestitam, Hrvati u Bosni i Hercegovini dobiju i svoj kanal na hrvatskom jeziku. Hrvati u Bosni i Hercegovini, ma gdje god oni bili, moraju imati pristup obrazovanju na materinskom jeziku", kazala je Zovko.

 Isto to pravo, dodala je, potrebno je omogućiti Hrvatima u susjednim zemljama, koji se nalaze u poziciji manjine, kako bi dostojanstveno očuvali svoju kulturu i tradiciju.

 Po njezinim riječima, to im je zagarantirano svim UNESCO-vim konvencijama koje su države zapadnog Balkana potpisale.

 "To je važno naglasiti, osobito zbog činjenice da se nalazimo u godini kulturnog nasljeđa koju Europska unija obilježava", ustvrdila je Zovko.

 Napomenula je kako se kultura valorizira putem garancije obrazovanja, informiranja i valoriziranja kulture svih konstitutivnih naroda i manjina ma gdje oni bili, podsjetivši na moto Europske unije "Ujedinjeni u različitosti", navodi se u priopćenju.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Lendo uputio ramazansku čestitku reisu Kavazoviću

Komšić: Ramazanske vrijednosti su univerzalne vrijednosti koje su u srcu svakog čovjeka

Bećirović uputio čestitku u povodu 8. marta - Međunarodnog dana žena

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo