Bosna i Hercegovina     | 21.02.2018. 17:20 |

Vlada KS: Napredak u radu Kantonalnog i Općinskog suda tokom protekle godine

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21.februara (FENA) - Vlada Kantona Sarajevo je na danas održanom nastavku 114. sjednice primila na znanje izvještaje o radu Kantonalnog i Općinskog suda u Sarajevu za prošlu godinu te ih uputila u skupštinsku proceduru kao informativne materijale.

U svom uvodnom obraćanju ministar pravde i uprave KS Mario Nenadić naglasio je da je zadovoljan ostvarenim napretkom u radu ovih sudova koji je rezultirao značajno unapređenim brojnijim i kvalitetnijim uslugama u svim odjeljenjima oba suda, saopćeno je iz Vlade Kantona Sarajevo.

- Postoji također i značajan prostor u kojem djeluju i institucije pravosuđa i Vlada, a posebno institucije vlasti na višem nivou, kako bi se rad pravosuđa podigao na viši nivo“, naglasio je Nenadić.

Posebno je kritizirao činjenicu da je Kanton Sarajevo prilično opterećen presudama ustavnih sudova FBiH i BiH te Suda u Strazburu, a sve zbog neefikasnosti provosuđa i velikog zaostatka u radu sudova odnosno zaostataka u donošenju odluka, čime se nanosi finansijska, ali i velika šteta ugledu Bosne i Hercegovine u međunarodno-pravnim okvirima.

Također je naglasio i da je Vlada KS osigurala sve neophodne uvjete za rad pravosuđa i da je na značajno viši nivo podignuta implementacija aletrenativne kaznene sankcije - rad opće dobro na slobodi  kao i provedba posebnih mjera za maloljetnike u sukobu sa zakonom.

Dodao je kako je uočeno značajno povećanje broj predmeta u sporovima male vrijednosti koji se najčešće odnose na sporove vezane za upravljanje zajedničkim dijelovima zgrada, a kojih je trenutno na sudu preko 100.000. 

Predsjednica Općinskog suda u Sarajevu Janja Jovanović je istakla kako je sud koji predvodi najveći sud u Bosni i Hercegovini  jer je u njemu zaposleno 109 sudija, 29 stručnih saradnika, 43 državna službenika i 319 namještenika.

- Od ukupno 1.168.423 predmeta u radu, njih 940.546 je neriješenih. Od ovog broja čak 894.226 ili 95.08 posto su komunalni predmeti, dok je svega 4.92 posto ili 46.320 strukturnih neriješenih predmeta - precizirala je Jovanović.  

Predsjednik Kantonalnog suda Jasmin Jahjaefendić je kazao kako je ukupan broj predmeta u radu na Kantonalnom sudu u Sarajevu tokom prošle godine iznosio 36.563, od čega je riješeno 11.894 predmeta, te ostalo neriješeno 24.669. 

Dodao je i kako se za sljedeći period, pored otklanjanja uočenih nedostataka i rješavanja problema nedostatka ljudskih i materijalnih resursa, planira posvetiti posebna pažnja radu i rješavanju predmeta organiziranog kriminala i korupcije te ratnih zločina.

Vlada Kantona Sarajevo je danas dala podršku predsjednici Jovanović i pojedinim ministrima koji su ukazali na problem s plaćanjem pune naknade plate tokom bolovanja u KS, a što je predsjednica navela kao vrlo simptomatično i štetno, jer drugi kantoni u FBiH imaju propise koji omogućavaju da naknade za bolovanje budu plaćene do 80 posto.

Istaknuto je kako se na ovaj način podstiče zloupotreba koja je dokumentovana činjenicom da je na Kantonalnom sudu protekle godine kada se saberu sva odsustva po osnovu bolovanja dođe se do činjenice da čak 26 sudaca uopće nije došlo na posao niti radilo. 

Nenadić je najavio i dodatnu podršku pravosuđu jer je svjestan važnosti ovog segmenta funkcioniranja vlasti u Kantonu.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Nenadić: Programi prekvalifikacije i dokvalifikacije radnika daju određene rezultate

Nenadić posjetio Urgentni centar Opće bolnice

Nenadić sa predstavnicima zanatlijsko-obrtničkih radnji iz Starog Grada

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo