Bosna i Hercegovina     | 21.02.2018. 17:44 |

'Škole za 21.vijek' - British Council priprema djecu za budućnost

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21.februara (FENA) - U cilju pripremanja mladih za budućnost British Council je pokrenuo program “Škole za 21. vijek” koji je posvećen razvijanju ključnih kompetencija kod mladih putem programiranja. 

Projekt se fokusira na razvijanje vještina kritičkog razmišljanja, rješavanja problema, digitalne pismenosti kao i programiranja uz pomoć džepnog kompjutera - micro:bita.

Kako je saopćeno, program je započeo svoj život u učionicama škola u Kantona Sarajevo u srijedu, 21. februara, svečanim uručenjem micro:bit uređaja direktorima osnovnih škola izabranih za učešće u projektu.

Program je regionalnog karaktera i sprovodi se u 60 škola širom zapadnog Balkana.  

Micro:bit uređaji mogu se koristiti za veliki broj školskih predmeta koji nisu direktno povezani s programiranjem, kao što su biologija, fizika, matematika, muzičko obrazovanje...

Ovi uređaji sastoje se od senzora koji mogu mjeriti toplotu, vlagu, pokret, kao i bluetooth i USB priključka i ekrana.

Micro:bit je inicijalno razvio BBC u Velikoj Britaniji u saradnju s 29 partnera, kako bi pomogao da se djeci približi programiranje i ključne sposobnosti neophodne za budućnost. 

Osim fokusa na učenike, program ima za cilj i razvoj kapaciteta škola.

Nastavnici škola izabranih za program prošli su kroz seriju obuka koje su im pružile znanja potrebna za upotrebu samih uređaja kao i smjernice kako da stečena znanja prenesu na svoje učenike. British Council s školama radi na osnivanju klubova za programiranje, kao i stvaranju mreže škola radi razmjene iskustava na nivou zapadnog Balkana, saopćeno je iz BS-a.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Projekt CC4WBs - nova šansa za kreativne industrije na zapadnom Balkanu

"Preporod" Brčko: Zagovarati za ljudska prava osoba sa invaliditetom

Održan Finalni događaj programa Škole za 21. vijek

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo